Eskişehir altın piyasasında son durum! Eskişehir altın piyasasında son durum!

Eskişehir’de 200 gramlık ekmeğin fiyatı son alınan karar sonrası 10 TL oldu. Alınan zam kararı sonrası geçtiğimiz yıl kilogram fiyatı 8 TL olan buğdayın üreticisi yeni fiyatların henüz açıklanmamasından muztarip. Giderlerinin arttığını belirten çiftçiler, yeni buğday fiyatlarının açıklanması gerektiğini belirtti.

Buğday-2

Son yağışlar sonrası çitçiler buğday verimi hakkında da konuştu. Geçtiğimiz yıl dönümden yaklaşık 700 ila 800 kilogram arasında olan alınan ürünün bu yıl yine aynı hatta daha fazla olacağı hakkında üreticiler umutlu konuştu.

Süleymanbuluşan

“Üreticimizin mağduriyeti var burada”

Yeşil Sakarya Üreticiler Başkanı Süleyman Buluşan, kilogram fiyatı 8 lira olan buğdayın yeni fiyatını açıklanması gerektiğini belirtti. Ekmeğin 10 TL olduğu durumda buğdayın 8 lira olması konusunda konuşan Buluşan, “Şimdi bugünün ekmeğin fiyatını değerlendirmemiz için biz üreticiye sorarsanız, biz üretici olarak buğdayı 6 lirayla 8 lira arasına sattık. Şimdi daha buğdayı görüyorsun kelle halinde. Şu anda buğday çıkmadı. Bizim üreticimiz hakkını alamamış oluyor. Eğer şimdi ne fırıncının ekmeğinde ne diğer maliyet masraf yapanların emeğinde gözümüz ama şu var, hakikaten ekmek bir yılda 3 defa zamlandı. Bu zam neye dayanarak alındı? Maliyetlere dayanarak. Peki üretici yılda bir defa ürettiği ürünü neden fiyatını sağlıklıca alamıyor? Geçtiğimiz yıl bizim sebze üreticimiz hem yer değişikliği olsun diye hububat ekmesi neticesinde yapmış olduğu buğdayını 6 TL ile 8 TL arasında sattı. Yani bugün 8 liraya buğdayını sattı veya 10 TL buğdayını sattı diyemiyoruz. Bunun sebebi ne? Bir de yeterli kilo alamadı. Bu açıdan üreticimizin mağduriyeti var burada. Bizim burada bir tek bir sebep hedefimiz var. Diyoruz ki üretici hakkını alnının terini alabilmeli. Bugün hakikaten bir kilo buğdayla bir ekmeğe kıyaslayacak olduğumuz vakitler üreticimiz mağdur burada ve aynı zamanda tüketici de mağdur oluyor” dedi.
 

Kaynak: İHA