Emekliler her yıl ocak ve temmuz aylarında zam alıyorlar. 2024 yılının ilk yarısında maaşlarına yüzde 49,25 oranında zam yapılmıştı. Şimdi ise temmuz zammı ve enflasyon farkından kaynaklı artışlar merak ediliyor. Temmuz ayında emeklilere refah payı verilip verilmeyeceği konusu ise hala araştırılıyor.

2024 temmuz ayı emekli maaşı zammı için geri sayım başladı. Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte emekliler, 6 aylık enflasyon farkına göre zam alacaklar. Bu süreçte mayıs ayı enflasyon oranının açıklanması bekleniyor. Mayıs ayı enflasyon verisiyle birlikte emeklilerin 5 aylık enflasyon farkına bağlı olarak alacakları zam oranı belli olacak.

para-10

Emekli Temmuz zammı ne kadar?

Her yıl iki kez ocak ve temmuz aylarında maaşlarına zam alan emekliler, 2024 yılının ilk yarısında yüzde 49,25 oranında zam almışlardı. Ocak, şubat, mart ve nisan ayları için açıklanan enflasyon verilerine göre 4 aylık enflasyon farkı yüzde 18,72 olarak gerçekleşti. Böylece emekliler, nisan ayı itibarıyla yüzde 18,72 enflasyon farkını hak etmiş oldular.

Son yapılan Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 6 aylık enflasyonun yüzde 25,46 olacağı tahmin ediliyor. Bu hesaplamalar temmuz ayında açıklanacak haziran ayı enflasyonuyla aynı doğrultuda olursa, emeklilerin alacağı zam oranı yüzde 25,46 olacak.

para-11

Emekli maaş zammı şu an ne kadar?

Emekli maaşları, 6 aylık enflasyon oranına göre zamlanıyor. Şu ana kadar 4 aylık enflasyon oranı yüzde 18,72 olarak gerçekleşti. Böylece nisan ayı itibarıyla emeklilerin maaş zammı şimdiden yüzde 18,72 oldu.

Temmuz ayında açıklanacak haziran ayı enflasyon verisiyle birlikte, emeklilerin alacağı toplam zam oranı netleşecek. Bu süreçte, emeklilerin maaşlarında ne kadar artış olacağı merakla bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi