Endonezya'da bulunan Gunung Padang adlı yapı, bilim dünyasını heyecanlandıran iddialarla gündeme geldi. 20 Ekim'de yayınlanan makalede, Ulusal Araştırma ve İnovasyon Ajansı'ndan (BRIN) bilim insanları, Java Adası'nda 27 bin yıl önce inşasına başlanmış olabilecek bir piramit keşfettiklerini iddia ettiler. Ancak bu iddia, Arkeolojik Prospeksiyon Dergisi tarafından incelenmeye alındı.

Daha eski olabilir

Makalenin yazarları, Gunung Padang'ın Stonehenge veya Giza Piramitleri'nden daha eski olabileceğini savunuyor. Yapı, sönük bir volkanın üstüne inşa edilmiş olabilir. BRIN jeolojistleri, bu tepenin doğal bir tepe değil, katmanlı bir piramit olduğunu belirtiyor. Yapılan sondajlar ve toprak analizleri, Gunung Padang'ın organik zenginlik içerdiğini gösteriyor ve merkezinde büyük, birden fazla katlı bir oda bulunduğunu ortaya koyuyor.

Buz devri sonu

Gunung Padang'ın inşaatı son buz devrinin sonlarına doğru başladı, en az 16 bin yıl öncesine kadar uzanıyor. Ancak bilim insanları, inşaatın başlangıcını 27 bin yıl kadar öncesine tarihlendirmenin mümkün olduğunu söylüyorlar. Yapının merkezi muhtemelen 25 bin ila 14 bin yıl önce arası bir dönemde inşa edildi, ancak binlerce yıl terk edildi. 7 bin 900 ile 6 bin 100 yıl önce yapılan bir inşaatla Gunung Padang tekrar canlandı. Yapının bir kısmı bilinçli olarak toprağa gömüldü ve 2 bin ila 1.100 yıl önce arası tamamlandı. Günümüzdeki taş teraslar ise daha sonraki dönemde eklenmiş.

6575D222B6De1660 W1200Xh793

Arkeolojik Prospeksiyon Dergisi'nin başlattığı soruşturma sonuçları merakla beklenirken, Gunung Padang'ın tarihiyle ilgili yapılan bu önemli keşif, arkeologlar arasında yeni bir tartışma başlatabilir.

Kaynak: Haber Merkezi