Düzenlemede kök aylığı 7.710 lira ve altında olan emeklilerin maaşları, zamma rağmen en düşük aylık düzeyinin altında kalmaya devam edecek. Bu durumdan yaklaşık 1.8 milyon emekli etkilenecekken, 2 milyon emeklinin ise belirlenen oranın altında zam alması bekleniyor.
Örneğin, 8.500 lira olan bir emekli aylığı, yüzde 24,73'lük zam ile birlikte 10.602 liraya yükselecek. Ancak bu artış sadece 600 lira olacak. En düşük emekli aylığının ise ekonomi yönetiminin bütçe dengesi çerçevesinde belirleneceği ve 12.000 ile 13.000 lira aralığında olabileceği tahmin ediliyor. En düşük emekli maaşının 12.500 lira civarına yükseltilmesi bekleniyor.
Yasal düzenlemelerin tamamlanması ve ek artış tutarlarının netleşmesi için maaşların yatacağı tarihe kadar beklenmesi gerekebilir.
Emeklilere yapılan zam oranı uzmanlar tarafından yaklaşık %25 olarak belirtiliyor. Ocak ayında en düşük emekli maaşı 10 bin lira olarak tespit edilmişti. Ancak, emeklilere seyyanen zam yapılması beklenmiyor. AK Parti yetkilileri, bu iddiaları reddederek, şu anda sadece en düşük emekli maaşının 10 bin TL'nin üzerine çıkarılması üzerinde çalışıldığını belirtti. Bu düzenleme ile kök aylıklar değişmeyecek, fakat Hazine desteğiyle üstündeki rakamlar tamamlanacak.
En düşük emekli maaşının yeniden belirlenmesi için bir kanun teklifinin Meclis'e sunulması gerekiyor. AK Parti yetkilileri, teklifin kısa süre içinde tamamlanacağını ve ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacağını ifade etti. Bu sürecin tamamlanmasının ardından, en düşük emekli maaşının artırılması teklifi Meclis'te ele alınacak.
Düzenlemenin bu ayın maaşlarına yetişip yetişmeyeceği belirsizliğini koruyor. Yasal düzenlemeler nedeniyle, düzenlemenin bu ayın maaşlarına yansıma ihtimali düşük görünüyor. Bu durumda, oluşacak fark bir sonraki ayın maaşıyla hesaplara geçecek.
SSK emeklilerinin maaşları her ayın 17-26 arasında, Bağ-Kur emeklilerinin ise ayın 25-28 arasında hesaplara yatırılıyor.