Selçuklu döneminde yapılan ve 2 bin 500 kişinin ibadet edebildiği, içinde 67 ahşap direk bulunan Ulu Cami, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad‘da düzenlenen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında Dünya Mirası Listesi'ne alındı. Sivrihisar Belediyesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde olan Ulu Cami'nin daimi listeye alınması için 2015 yılında başvuru yapmıştı. Anadolu’nun en büyük ahşap camisi olma özelliğini taşıyan caminin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması Sivrihisarlı vatandaşlar tarafından sevinçle karşılandı.
Uzun bir süreç oldu
Konuyla ilgili açıklama yapan Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü, Ulu Cami'nin UNESCO'ya katılım sürecinin uzun bir zaman aldığını belirtti. Başkan Yüzügüllü, “Uzun bir süreç oldu. Biz 2014'de restorasyonlara başlayıp, 2015 yılında restorasyonunu bitirdik. Restorasyonu, işlemleri bittikten sonra UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne başvuruda bulunduk. 2015’te bizim başvurumuzu UNESCO görüşmeye aldı. Ve bu yolculuk başladı. Üç ya da beş görüşme sonucunda 2 gün önce yapılan toplantı sonucunda dünyanın merkezi Sivrihisar olarak, dünyanın merkezindeki Ulu Camimizi Dünya Mirası Listesi'ne almış olduk. Ecdadımızdan kalan değerlerimizi tüm dünyaya tanıtabilmek için güzel bir adım oldu. Dünyanın tanıdığı, UNESCO'nun kabul ettiği bir eser haline gelmiş oldu. Bu çok büyük ve güzel bir olay. Dünyanın bu mirası kabul etmesi çok güzel, onurlandırıcı bir şey. Geri dönüşler de çok güzel oluyor" dedi.
67 sütun üzerine kurulu
"Türkiye'de 5 tane arşiv camimiz var" diyen Yüzügüllü, "En büyük ve en eskisi bizim Sivrihisar'da bulunan Ulu Cami'dir. 67 sütun üzerinde kurulu tamamen ahşaptan oluşmuş, içerideki minberi bile geçme usulü cevizden yapılmış çok değerli bir eserdir. Herkesi bu dünya mirasını görmeye ve o atmosferi yaşamaya davet ediyorum” dedi.