Adıyaman, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış şehirlerimizdendir. Orta Çağ boyunca birçok kez el değiştiren şehir, medeniyetlerin kültürünü ve mirasını taşıyor. Cumhuriyet dönemine kadar “Hisn-i Mansur” olarak bilinen Adıyaman, 1928 yılında resmi olarak Adıyaman ismini almıştır.

Nemrut Dağı

Nemrut Dağı Ören Yeri, Pütürge’nin Büyüköz Köyü ile Adıyaman’ın Kâhta İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Kommagene Kralı I. Antiochos’un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için 2 bin 150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı’nın yamaçlarına yaptırdığı mezar ve anıtsal heykeller, Helenistik Dönem'in en görkemli kalıntılarından birisidir.

Cendere Köprüsü

Cendere Köprüsü, Roma Köprüsü veya Septimius Severus Köprüsü olarak da bilinir. Antik Cabinas (Cendere) Çayı üzerinde yer almaktadır. Köprü muhteşem bir kanyondan akan çayın iki tarafını birleştirdiği için bu isim verilmiştir.

Cendere Köprüsü

Pirin Ören Yeri

Adıyaman’a 5 kilometre uzaklıkta, Örenli mahallesi sınırları içerisindedir. Perre şehri, Kommagene ülkesinin 5 büyük şehrinden biridir. Günümüzde çok az bir kalıntı ulaşmıştır. Antikkentte sur duvarları, halen halk tarafından kullanılmakta olan çeşme ve 200’e yakın kaya mezarının bulunduğu Nekropol yer almaktadır.

Pirin Ören

Sahabe Safvan Bin Muattal Türbesi

Hz.Muhammed’i gözüyle görmüş ve yaşantısına şahit olmuş bir sahabedir. Medine’den, Adıyaman iline gelerek dini yaymak istiyordu. Bu şehirde şehit oldu ve anılması adına türbesi inşa edildi.

Değirmen Çayı (Su Gözü)

Eski Besni'nin yaklaşık 10 kilometre güneyinde Sofraz Çayı'nın doğduğu yerdir. Akarsu, ağaçlar ve sarp kayalıklardan oluşan güzel bölge özellikle serinlik arayanlar tarafından sıkça ziyaret edilen yerlerden biridir.

Çiğ Köfte

Birçok insanın en gözde yemeklerinden ve atıştırmalıklarından biri olan çiğ köfte bu şehrin yemeğidir. Zincirleşmiş mekanlarda yapılan çiğ köftede et bulunmaz. Fakat yerinde yediğinizde içinde bulgur, et, baharatlar ve maydanoz ile soğan da bulunur. Çiğ Köfte severlerin mutlaka bu şehirde çiğ köfteyi denemesi gerekir.

Kaynak: Haber Merkezi