Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından duyurulan yeni düzenleme ile KPSS’nin yerini Akademi Giriş Sınavı (AGS) alacak. 2025 yılının Temmuz ayında ilk kez yapılması planlanan AGS, öğretmen adaylarını yeni bir sınav sürecine sokacak.

AGS Sınavı Ne Zaman Yapılacak?

AGS sınavı 13 Temmuz 2025’te gerçekleştirilecek. Öğretmen adayları, bu tarihten itibaren KPSS yerine AGS’ye girecek. Sınav, öğretmen adaylarını Milli Eğitim Akademisi’ne kabul etmek ve onları öğretmenlik mesleğine hazırlamak amacıyla düzenlenecek.

AGS’nin KPSS’den Farkları Neler?

AGS ile KPSS arasındaki en önemli farklardan biri, sınavın içerik yapısında olacak. AGS, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığının onayladığı programları da kapsayacak. Bu, öğretmen adaylarının eğitim müfredatına daha uygun bir sınav süreci geçireceği anlamına geliyor.

Öğretmen-3

AGS Sınavı Nasıl Yapılacak?

AGS sınavı, iki oturumda gerçekleştirilecek. İlk oturum, Akademi Giriş Sınavı (AGS) adıyla yapılacak ve ikinci oturumda ise Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) uygulanacak.
AGS İçeriği:
AGS’de toplamda 80 soru sorulacak. Bu sorular, sözel ve sayısal yetenek, Türkiye coğrafyası, tarih, Türk millî eğitim sistemi ve mevzuatını kapsayacak. Sınav, öğretmen adaylarının genel bilgi seviyelerini ölçmeye yönelik olacak.

ÖABT İçeriği:

ÖABT ise adayların kendi alanlarındaki bilgilerini ölçecek ve 50 sorudan oluşacak.

AGS Puanı Hesaplama Nasıl Olacak?

Öğretmen adaylarının MEB-AGS puanı, AGS ve ÖABT puanlarının birleşiminden oluşacak.

Alan Öğretmenlikleri: AGS ve ÖABT puanlarının her biri %50 oranında hesaplanacak.

Anadolu Üniversitesi'nde Gazetecilik bölümü akredite olacak! Anadolu Üniversitesi'nde Gazetecilik bölümü akredite olacak!

Yabancı Dil Öğretmenlikleri: AGS puanının %50’si ve Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS veya e-YDS) puanlarının %50’si toplanarak MEB-AGS puanı oluşturulacak.

Yabancı dil alanındaki öğretmenlik için, adayların AGS öncesi girdikleri YDS ya da e-YDS puanı baz alınacak.

Kaynak: Haber Merkezi