Eskişehir sanayisinden işbirliği vurgusu! Eskişehir sanayisinden işbirliği vurgusu!

Döviz kurları ve uluslararası fiyatlara göre resmi formül ile otomatik olarak belirlenen akaryakıt fiyatlarında bu gece uygulanması beklenen zamlar ileri bir tarihe alındı.

Sektör kaynaklarına göre, resmi formüle göre bu gece benzine 1 lira 64 kuruş, motorine ise 1 lira 63 kuruş zam yapılması bekleniyordu. Ancak, EPDK'nın bugün yaptığı müdahale ile zam ertelendi. Sektör yetkilileri, bugün ve yarınki döviz kurları ile uluslararası fiyatlara göre yeniden hesaplama yapılacağını ve 24 Haziran Pazartesi gecesi zam miktarının netleşeceğini belirtti. Şu anda İstanbul'da litre fiyatları benzinde yaklaşık 40,30 TL, motorinde ise 40,67 TL seviyesinde bulunuyor.

akaryakıt

ÖTV Zammı Yolda

Son yıllarda döviz kuru ve vergi artışları nedeniyle hızla yükselen akaryakıt fiyatlarına Temmuz ayı başında bir zam daha gelecek. 16 Temmuz 2023'te Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıtta maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarları 5'er TL artırılmış ve bu tutarların her 6 ayda bir üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışı oranında zamlanması kararlaştırılmıştı.

2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde ÜFE artışı %17,87 olarak gerçekleşti. 3 Temmuz'da TÜİK'in açıklayacağı Haziran ayı ÜFE verileriyle birlikte, akaryakıttaki maktu ÖTV artış oranı da belirlenecek. 2024'ün ilk beş ayında ÜFE aylık ortalama %3,35 arttı. Bu artış oranı Haziran ayında da devam ederse, 6 aylık ÜFE artış oranı %21,82 olacak.

benzinnnn-1

Bu oranda bir ÜFE artışı gerçekleşirse, maktu ÖTV tutarı benzinde 2,06 TL, motorinde ise 1,93 TL artacak. Buna geçen yıl %2 artışla %20'ye çıkarılan KDV de eklendiğinde, vergi artışı benzinde 2,47 TL, motorinde ise 2,32 TL olacak. Şu an maktu ÖTV tutarları bir litre benzinde 9,45 TL, bir litre motorinde ise 8,86 TL seviyesinde bulunuyor.

Kaynak: Haber Merkezi