Bakan Mehmet Şimşek, bu sistem sayesinde 713 milyar liralık akaryakıt tüketiminin dijital olarak izleneceğini belirtti. UTTS, araçların plaka bilgilerini otomatik olarak tanıyarak, manuel plaka girişinden kaynaklanan usulsüz fatura düzenlemelerinin önüne geçecek.

Şimşek, bu adımın vergide adaleti ve etkinliği artırmayı amaçladığını, "Çok kazanandan çok vergi alacağız. Kayıt dışılığı azaltarak bütçe finansmanını iyileştireceğiz," sözleriyle vurguladı. Ayrıca, akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek amacıyla birçok düzenleme ve çalışmanın hayata geçirildiğini ifade etti.

akaryakıt-1

Yeni sistemin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından geliştirildiğini belirten Şimşek, "Darphane tarafından geliştirilen sistemle, akaryakıt satışlarında taşıtların plaka bilgisi güvenli şekilde ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak gönderilecek. 1 Ocak 2025'ten itibaren araç plakalarının ödeme kaydedici cihazlara elle girişi yapılamayacak. Bu zorunluluk kapsamında düzenlenmeyen belgeler, vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacak," dedi.

Türkiye'de 2,5 milyon vergi mükellefinin 8 milyon taşıtı bulunduğunu ve bu taşıtların 2,5 milyonunun özel taşıt tanıma sistemlerini kullandığını belirten Şimşek, UTTS'nin tüm ticari taşıtlarda kullanılmasıyla 5,5 milyon ticari aracın yıllık yaklaşık 490 milyar lira değerinde akaryakıt alımı yapmasının öngörüldüğünü söyledi. Vergi mükelleflerine ait 8 milyon aracın tamamının sisteme dahil olmasıyla, 713 milyar liralık akaryakıt tüketimi dijital olarak takip edilecek. 2022 yılında akaryakıt sektöründe 75 milyar lira değerinde usulsüz fiş ve faturalar nedeniyle 15 milyar lira seviyesinde vergi kaybının oluştuğunu belirten Şimşek, UTTS'nin devreye girmesiyle bu kaybın önlenmesinde önemli bir adım atılacağını kaydetti.

Ülkede bireysel araçlarla birlikte toplam 29 milyon araç bulunduğunu ifade eden Şimşek, bireysel araçların ilk etapta sisteme gönüllü olarak dahil olabileceğine dikkat çekti. Sistemin, akaryakıt istasyonlarına ve taşıtlara monte edilecek cihazlar ve yazılımıyla entegre bir altyapı olarak tasarlandığını belirten Şimşek, "Taşıtların yakıt depo girişine 'taşıt tanıma birimi', akaryakıt pompalarındaki tabancalara ise 'taşıt tanıma okuyucusu' adı verilen cihazlar yerleştirilecek. Bu iki cihaz yoluyla edinilen taşıt kimlik bilgisi kasaya güvenli şekilde iletilecek," dedi.

Sistemin tüm paydaşları için bir portal ve çağrı merkezi hizmete alınacak. Uygulama kapsamında üretilen verilerin elektronik ortamda aktarıldığı, depolandığı, analiz edildiği ve izlendiği veri merkezleri olacağını ifade eden Şimşek, tüm bilgilerinin güvenli şekilde saklanacağını belirtti.

Mehmet Simsek Ncgi Cover.jpg

Şimşek, "Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin, yıl sonuna kadar en az bir pompa ünitesinin tabancasına bu cihazı taktırması zorunlu. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'yle yaklaşık 8 milyon araca 31 Aralık'a kadar taşıt tanıma birimi takılması zorunluluğu bulunuyor," diye ekledi. Akaryakıt istasyonlarının sistemin kurulması ve işletilmesi sürecinde gereken desteği vermesi gerektiğini belirten Şimşek, sistemin sürekli çevrim içi bağlantılı olmasının sorumluluğunun da akaryakıt istasyonu işleten mükelleflere ait olduğunu vurguladı.


 

Kaynak: Haber Merkezi