Amasya, tarihi Hititlerden Romalılara, Selçuklulardan Osmanlılara kadar pek çok imparatorluğun izlerini taşır. Doğal güzellikleri, Yeşilırmak’ın kıyısında sıralanan tarihi evleri ve dar sokakları ile de ünlüdür. Şehir, tarihinin yanı sıra doğasıyla da ziyaretçilerini bekliyor.
II. Bayezid Külliyesi
II. Bayezid Külliyesi 1485-1486 yılları arasında Osmanlı Sultanı II. Bâyezid’in talimatıyla Amasya Sancak Beyi Şehzade Ahmed tarafından yaptırıldı. Eldeki mevut 1496 tarihli vakfiyede belirtildiği üzere külliye birimleri; cami, medrese, imaret, mektep ve köprüden ibarettir. Külliyenin bir birimi olarak sözü edilen köprü ise Çorum’un Osmancık İlçesinde kısımda Kızılırmak üzerinde yer almaktadır.
Amasya Arkeoloji Müzesi
1980 yılıyla şimdiki modern binasına taşınan müzede, Geç Neolitik Erken Kalkolitik Çağ’dan itibaren Tunç Çağı, Hitit, Urartu, Frig, İskit, Pers, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait 13 ayrı medeniyetin eserlerini bir arada görebiliriz.
Boraboy Gölü
Doğa harikası olan Boraboy Gölü, Taşova ilçe sınırları içinde yer alıyor. İl merkezine 63 kilometre, Taşova ilçesine 15 kilometre mesafede ve doğal bir set gölüdür. Etrafı kayın, sarıçam, sedir, kestane ağaçları ile çevreli gölün rengi zümrüt yeşilidir. Güney kıyısı sarp ve diktir. Tabandan su kaynaması olan göl, ayrıca dereden gelen sularla da besleniyor.
Amasya Kalesi
Amasya Kalesi, Amasya il merkezinin kuzeyini kaplayan Harşena Dağı üzerindedir. Harşena Kalesi adıyla da bilinir. Bazı tarihçilere göre kaleyi Pontus Kralı Mithridates yaptırmıştır. Bazılarına göre ise Kumandan Karsan veya Harsana yaptırdığı için kale Harşana/Harşena ismini almıştır.
Kral Kaya Mezarları
Helenistik Dönem'de, Amasya’yı İÖ. 302’den İÖ. 26’ya kadar başkent olarak kullanan Pontus Krallarına ait olan Kral Kaya Mezarları, Amasya Kalesi eteklerinde düz bir duvar gibi dikine uzanan kalker kayalara oyularak yapılmıştı. Hatuniye Mahallesi’nin dar sokaklarından, tren yolunu geçerek çıkılan mezarların arasında, kayaya oyulmuş yollar ve merdivenler bulunuyor.
Bakla Dolması
Sarmalık yaprak özelliği olan, besin değeri yüksek ve maharet isteyen yöresel bir yemektir. Amasya’dan başka hiçbir yerde yapılmaz.
Amasya Elma Tatlısı
Elmaların kabukları soyulup içleri oyularak 15 dk. haşlanır. Haşlanan elmaların üstüne şeker boyası sürülerek içlerine ceviz tarçın karışımı doldurulur ve fırında 15 dk pişirilir. Pişen elmaların soğumasına yakın üzerlerine kremşanti sürülerek süslenir. Soğuk servis yapılır.