Etkileyici yapılar, Amasya Kalesi'nin eteğinde, dik kalker kayalarına oyularak inşa edilmiştir. Hatuniye Mahallesi'nin dar sokaklarından tren yolunu geçerek çıkılan mezarlar arasında, kayaya oyulmuş yollar ve merdivenler bulunur.

Bu alanda, Yeşilırmak Vadisi boyunca irili ufaklı toplam 21 mezar olduğu bilinmekle birlikte, zamanla sadece birkaç tanesi günümüze ulaşabilmiştir. Bu mezarların yanında, nehire kadar uzandığına inanılan bir tünelin girişi de bulunmaktadır. Kızlar Sarayı üzerinde yer alan üçlü kral mezarları birbirine bitişik olarak yapılmıştır.

Kış aylarında doğal gaz faturasını yarıya indirmek mümkün! Kış aylarında doğal gaz faturasını yarıya indirmek mümkün!

Bu üçlü mezarların sağında yer alanı, krallığın kurucusu Mitridat Ktistes’e aittir. Diğer mezarlardan farklı olarak etrafında U şeklinde koridor yoktur. Ortadaki mezar, M.Ö 266 – 256 yıllarında yapılmış olan I. Mitridat’ın oğlu Ariobarzan’a aittir. Üçlü mezar grubunun solundaki mezar ise M.Ö 222 yılında II. Mitridat’a aittir. Bu üçlü mezar grubundan sonra, bölgenin güneybatısında taşlara oyulmuş basamaklı bir tünelden geçilerek ikili mezar grubuna ulaşılır. Bu ikili mezarlardan ilki, M.Ö 195 yılında III. Kral Mitridat için yapılmıştır.

Amasya: Tarihle iç içe

Amasya'nın tarihle iç içe geçmiş bu muazzam Kral Kaya Mezarları, ziyaretçilere Helenistik Dönem'in büyüleyici atmosferini soluyarak geçmişe bir yolculuk yapma fırsatı sunuyor. Bu eşsiz yapılar, sadece tarihi birer iz bırakmakla kalmayıp aynı zamanda Amasya'nın zengin tarihini ve kültürel mirasını yansıtan birer şaheser olarak da hafızalarda kalıyor. Bu mezarlar, zamanın derinliklerinden günümüze ulaşan birer hazine, Amasya'nın eşsiz tarihini keşfetmek isteyenler için gerçek birer define niteliğinde.

Editör: Sakarya Gazetesi