Özellikle yerli, standart ve kışlık çeşitlerimiz arasında bulunan armut, çok eski zamanlardan beri üreticilerin ilgisini çekmiştir. Ülkemiz armutun gen merkezlerinden biridir ve Ankara armudu gibi yazlık, kışlık, standart veya yöresel 600'den fazla çeşide ev sahipliği yapar.
Ankara armudu: Öne çıkan bir tür
Ankara armudu, bu çeşitler arasında öne çıkan bir türdür. Ankara'nın yanı sıra Bursa ilinden sonra ülkemizin en büyük armut üreticisi konumundadır. Armudun yetiştirilebilmesi için uygun olan ılıman iklim, ülkemizin pek çok tarım bölgesinde bulunur. Ülkemiz genelinde armut yetiştiriciliği yapılsa da, Ankara ilinin ilçeleri arasında Çubuk, Kızılcahamam, Nallıhan, Kalecik, Güdül, Ayaş ve Kazan, armut üretiminin yoğun olarak gerçekleştiği bölgelerdir.
Bu ilçeler arasında özellikle Çubuk, armut üretiminde önemli bir rol oynar ve toplam üretimin yaklaşık üçte birini karşılar. Ankara ilinde yetiştirilen en önemli armut çeşidi Ankara armududur ve bu çeşit, içinde Ankara ilinin de bulunduğu orta kuzey tarım bölgesinde yoğun olarak yetiştirilir. Ankara armudu, meyvecilik açısından bazı olumsuz çevre koşullarına rağmen Orta Anadolu Bölgesi'nin zorlu iklim şartlarına uyum sağlayabilen bir yapıya sahiptir.
Bu zengin mirası ve çeşitliliğiyle armut, Türk tarımının önemli bir parçası olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor. Üstün kalitesi ve çeşitlilik açısından Türkiye, dünya armut üretiminde de kendine sağlam bir yer edinmiştir.