Malzemeler:

1-1 kg hamsi
2-½ demet taze maydanoz
3-2 su bardağı pirinç
4-2 yemek kaşığı kuş üzümü
5-2 yemek kaşığı çam fıstığı
6-2 büyük boy soğan
7-1 çay bardağı zeytinyağı
8-4 su bardağı sıcak su
9-2 yemek kaşığı tereyağı
10-Tuz
11-Karabiber

Hazırlık:

1-Hamsilerin baş ve kılçıkları temizlenir, yıkanır ve tuz serpilerek suyunun süzülmesi için bekletilir.

2-Yayvan bir tencerede ince kıyılmış soğanlar ve çam fıstıkları zeytinyağında sararıncaya kadar kavrulur.

Selçuklulardan günümüze uzanan lezzet! Selçuklulardan günümüze uzanan lezzet!

3-Yıkanıp süzülen pirinçler tencereye eklenir ve 3 dakika kadar kavrulduktan sonra sıcak su, tuz, ve kuş üzümü ilave edilir. Karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak yüksek ateşte kaynayıncaya kadar, sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar yaklaşık 20 dakika pişirilir.

4-Altı kapatıldığında ince kıyılmış maydanoz ve karabiber pilava eklenir, karıştırılır ve demlenmeye bırakılır.

5-Yuvarlak bir fırın tepsisi tereyağıyla yağlanır. Hamsiler, sırt kısımları tepsiye gelecek şekilde taban ve kenarlara dizilir.

6-Hazırlanan pilav, hamsilerin üzerine dökülerek tepsinin kenarındaki hamsilerin dışta kalan kısımları pilavın üstüne gelecek şekilde örtülür.

7-Kalan hamsiler sırtları bu kez yüze getirilerek pilavın tamamı kaplanır.

8-Hazırlanan hamsili pilav, önceden ısıtılmış 220 derece fırında 35-40 dakika kadar pişirildikten sonra sıcak servis edilir.

Afiyet olsun!

Editör: Sakarya Gazetesi