Emekli ve memur maaşlarına Temmuz ayında yapılacak zamlarla birlikte nakit para sıkıntısının daha da artacağı öngörülüyor. Bankalar, bu duruma çözüm getirmek amacıyla para çekme ve yatırma limitlerinde değişiklik yapmaya başladı.

Araba sahiplerine uyarı: Usulsüz fatura dönemi sona eriyor! Araba sahiplerine uyarı: Usulsüz fatura dönemi sona eriyor!

Yüksek enflasyon, ülkedeki fiziksel para dolaşımını olumsuz etkiliyor. Tedavüldeki en büyük banknot olan 200 TL'nin yarım kilo et bile almaya yetmemesi, yeni banknot taleplerini artırdı. Ancak ekonomi yönetimi bu taleplere henüz yanıt vermediği için fiziksel para dolaşımındaki kriz büyüyor. 2024 yılının başında birçok banka için günlük 5 bin TL olan para çekme limiti, yılın ilk 4 ayında yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle 10 bin TL'ye çıkarılmıştı. Ancak bu limit de yetersiz kalmaya başladı. Vatandaşlar, bu limitin üzerinde para çektiklerinde yüksek komisyon ödemek zorunda kalıyor.

Atm

Temmuz ayında emekli ve memur maaşlarına yapılacak artış öncesinde bu krizin daha da büyümesini önlemek için birçok banka, günlük para çekme ve yatırma limitlerinde değişikliğe gidiyor. Özel bankalar, halihazırda 10 bin TL olan çekim limitini 20 bin TL'ye çıkarırken, bazı bankalar da 7 bin 500 TL olan günlük çekim limitini 15 bin TL'ye yükseltiyor. Ayrıca, ATM'lerden para yatırma işlemleri için belirlenen 50 bin TL'lik sınırın, yeni banknotlar basılmadığı sürece değişmesi beklenmiyor. Çoğu banka, 10 bin TL ve altındaki çekim işlemleri için gişe kullanımını yasaklarken, para yatırma işlemlerinin gişe aracılığıyla sorunsuz şekilde devam edeceğini belirtiyor.

ATM'ler, resmi bir açıklama yapılmamasına rağmen, 10 liralık banknotların kullanımını kısıtlamış durumda. Birçok alışveriş merkezi, 10 ve 20 liralık banknotlar için ayrılan slotlarını 200 TL'lik banknotlar için kullanıma sunuyor. Kamu bankaları dışındaki ATM'lerde 10 ve 20 TL'lik banknotlarla işlem yapmak giderek zorlaşıyor.

Kaynak: Haber Merkezi