Her yıl bahar aylarıyla birlikte doğa canlanırken, milyonlarca insan için bu mevsim tam bir kâbusa dönüşüyor. Gözler kaşınıyor, burun akıyor, uykular kaçıyor. Sessiz bir salgın gibi yayılan “saman nezlesi” yani alerjik rinit, özellikle büyük şehirlerde yaşayanları kıskacına almış durumda.
İlkbaharın gelişiyle birlikte doğa canlanırken, saman nezlesi de milyonlarca kişiyi etkisi altına aldı. Uzmanlar, özellikle Mart ve Nisan aylarında polen yoğunluğunun artmasıyla birlikte alerjik rinit vakalarında ciddi bir artış yaşandığını söylüyor.
Tıbbi adıyla alerjik rinit olarak bilinen saman nezlesi, burun akıntısı, sürekli hapşırık, gözlerde kaşıntı ve sulanma gibi şikayetlerle kendini gösteriyor. Özellikle çimen, ağaç ve yabani ot polenlerine karşı duyarlı kişilerde daha yoğun görülen bu rahatsızlık, hava kirliliğiyle birleşince çok daha etkili hale geliyor.
Alerji mi grip mi?
Saman nezlesi ile grip birbirine karıştırılabiliyor. Ancak uzmanlar, saman nezlesinde ateş görülmediğini ve belirtilerin haftalarca sürebileceğini hatırlatıyor.
Tedavi mümkün
Alerji testleriyle alerjenin belirlenmesinin ardından antihistaminikler, burun spreyleri ve gerektiğinde alerji aşılarıyla tedavi mümkün. Uzmanlar, sosyal medyada önerilen bitkisel çözümlere karşı da uyarıyor: “Doğal olduğu iddia edilen bazı ürünler alerjiyi artırabilir. Mutlaka doktor önerisi alınmalı.”