Türkiye’nin unutulmaz sanatçılarından Barış Manço, aramızdan ayrılışının 25. yılında, 8 Şubat akşamı, Rektörlük Kültür Merkezi’nde düzenlenecek özel bir konser ile anılacak.
“10 Puan” isimli özel konsere, Barış Manço’nun ailesi de katılım gösterecek. Saat 19:30’da başlayacak konserde, Kırklareli Belediyesi Çocuk Korosu, Koro Şefi Barış Gülhane eşliğinde, ünlü sanatçının unutulmaz şarkılarını seslendirecek.
Yerel sanatçılar
İzmanço İstanbul Şubesi öncülüğünde gerçekleşecek konserde, koroya; Kırklareli’nin yerel sanatçıları, Sinem Senna, Kaan Zel, Uğur Özdilek, Hüseyin Lozanlıoğlu ve hemşehrimiz davul sanatçısı Gökçe Dayanç ile Kurtalan Ekspres üyelerinden Bülent Güven de eşlik edecek.
Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, konser ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Barış Manço. Onun kişiliğini ve sanatçılığını anlatmakta inanın kelimeler yetersiz kalır. Onu sevmeyen, tanımayan hiç kimse yoktur ülkemizde. Yaşadığı sürece, birden fazla kuşağın kalbinde unutulmaz izler bırakmıştır. 25 yıl önce, bizlere, çocuklara, yani hepimize eşsiz eserler ve miraslar bırakarak aramızdan ayrıldı. Ancak onu asla unutmadık. Barış Manço’yu bu özel konser ile Kırklareli’nde büyük bir gururla anacağız. Ailesi de bizlerle olacak. Tüm hemşehrilerimizi bu özel konserde birlikte olmaya davet ediyorum” dedi.
Barış Manço Kimdir?
2 Ocak 1943'te İstanbul'da doğan Barış Manço, sadece bir müzisyen, şarkıcı ve besteci değildi. Aynı zamanda aranjör, söz yazarı, oyuncu, TV programcısı, sunucu, koleksiyoner, ressam ve gezgindi. Anadolu Rock'ın kurucu üyelerinden biri olan Manço, 1958'den itibaren Kurtalan Ekspres ile Türkiye ve yurt dışında sayısız konser verdi.
200'ün üzerinde bestesiyle 12 altın ve 1 platin albüm/kaset ödülü kazanan Manço'nun şarkıları birçok dile çevrildi ve dünya çapında seslendirildi. 1988'de TRT 1'de başlayan "7'den 77'ye" programı ise Türk televizyon tarihinin en uzun ve en başarılı programlarından biri oldu.
"Ekvator'dan Kutuplar'a" projesi kapsamında 5 kıtada 100'den fazla yere seyahat eden Manço, 600.000 km'ye yakın yol katederek belgeselciliğe yeni bir boyut kazandırdı. Belçika'da Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitim gören ve İngilizce ve Fransızca dillerine hakim olan Manço, 300'den fazla ödülün sahibiydi.
1990'ların sonunda "Kaplumbağanın Öyküsü" projesini "Mançoloji" albümüyle tamamlamayı planlayan Manço, 31 Ocak 1999'da vefat etti. Kadıköy Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülen evi, sevenlerinin onu anmak için ziyaret ettiği bir mekan haline geldi.
Barış Manço'yu özel kılan bazı unsurlar şunlardır:
-Çok yönlülüğü: Müzik, resim, televizyonculuk gibi birçok alanda başarılıydı.
-Toplumsal mesajları: Şarkılarında barış, sevgi, hoşgörü ve insanlık gibi değerleri savundu.
-Yurtseverliği: Türkiye'yi ve Türk kültürünü her zaman gururla temsil etti.
-Samimiyeti: Doğal ve samimi tavrıyla milyonlarca insanın sevgisini kazandı.