Malzemeler:
- 2 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı ceviz (robotta ezilmiş)
- 2 yemek kaşığı domates kurusu (isteğe bağlı)
- 4-5 dal taze soğan (ince doğranmış)
- 1 orta boy kuru soğan (ince kıyılmış)
- Yarım demet taze maydanoz (ince kıyılmış)
- Yarım demet taze fesleğen (veya kuru fesleğen)
- 3 kabuğu soyulmuş domates (rendelenmiş)
- 2 yeşil sivri biber (acı olması isteğe bağlı)
- 5-6 yaprak marul (süslemek için)
- 3 kabuğu soyulmuş salatalık (birini küp şeklinde doğranmış olarak ayırın)
- 3 limonun suyu
- Kırmızı pul biber (acı olması isteğe bağlı)
- Tuz
- Haşlanmış ve ince kıyılmış beyaz lahana veya asma yaprağı (süslemek için)
Yapılışı:
- Bulguru bir kaseye alın ve üzerine sıcak su ekleyerek ıslatın. Bulgurun şişmesi için bir süre bekleyin.
- Ezilmiş ceviz, domates kurusu (varsa), kuru soğan, ve pul biberi ılık su ile yoğurun.
- Diğer yanda bekleyen şişmiş bulgur ile karıştırarak yoğurmaya devam edin.
- Salatalıklar, domatesler ve yeşil biberleri ince bir şekilde doğrayın veya robottan geçirin, ardından bulgur karışımına ekleyin ve iyice karıştırın.
- Yarısı ayırdığınız marul yaprakları, maydanoz, nane, yeşil soğan ve yarım limonun suyunu ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Tuz ekleyerek tatını kontrol edin.
- Karışımı servis tabaklarına yerleştirin. Köfte şeklinde sıkılan bir kısmını ayırın.
- Kalan karışımın üzerine soğuk su ekleyin, yoğunluğunu ayarlayın ve tekrar tuz ve limon suyu ile tatlandırın.
- Servis tabaklarına yerleştirilen karışımın üzerini lahana yaprağı, salatalık, ve marul yaprakları ile süsleyerek sunum yapın.
Batırık, özellikle sıcak yaz günlerinde ferahlatıcı bir seçenek olabilir. Afiyet olsun!
Editör: Sakarya Gazetesi