Galacoş Malzemeleri:
1-250 g yeşil mercimek
2-200 g tereyağı
3-½ kg dana kıyma
4-1 adet iri boy soğan
5-2 yemek kaşığı domates salçası
6-250 g gurut (kurutulmuş ayran süzmesi) veya yoğurt süzmesi
Galacoş Nasıl Yapılır:
1-Yeşil mercimek yıkanıp süzüldükten sonra, bir tencereye alınır ve üzerine yeterli miktarda su eklenir. Mercimekler suyunu çekene kadar pişirilir.
2-Başka bir tavada tereyağı eritilir. İnce doğranmış soğan eklenip pembeleşene kadar kavrulur.
3-Kavrulan soğanın üzerine dana kıyma eklenir ve kıyma suyunu salıp çekene kadar kısık ateşte pişirilir.
4-Kıyma piştikten sonra salça eklenir ve kısa bir süre karıştırılarak kavrulur.
5-Pişmiş mercimek, kıyma ve soğan karışımı birleştirilir. Homojen bir kıvam elde edene kadar karıştırılır.
6-Gurut veya yoğurt süzmesi, sıcak su ile ezilerek kaynama noktasına kadar ısıtılır. Kaynamamasına özen gösterilir, aksi takdirde çökelek haline gelebilir.
7-Hazırlanan eriyik, önceden tabağa doğranan bayat ekmeklerin üzerine dökülür.
8-Üzerine bol miktarda tereyağı ilave edilerek servise sunulur.
9-Bu Galacoş tarifi, geleneksel lezzetleri korurken, malzemeler ve pişirme yöntemleri konusunda bazı değişiklikler içermektedir.
Afiyet olsun!