Galacoş Malzemeleri:

1-250 g yeşil mercimek
2-200 g tereyağı
3-½ kg dana kıyma
4-1 adet iri boy soğan
5-2 yemek kaşığı domates salçası
6-250 g gurut (kurutulmuş ayran süzmesi) veya yoğurt süzmesi

Galacoş Nasıl Yapılır:

1-Yeşil mercimek yıkanıp süzüldükten sonra, bir tencereye alınır ve üzerine yeterli miktarda su eklenir. Mercimekler suyunu çekene kadar pişirilir.

2-Başka bir tavada tereyağı eritilir. İnce doğranmış soğan eklenip pembeleşene kadar kavrulur.

3-Kavrulan soğanın üzerine dana kıyma eklenir ve kıyma suyunu salıp çekene kadar kısık ateşte pişirilir.

4-Kıyma piştikten sonra salça eklenir ve kısa bir süre karıştırılarak kavrulur.

5-Pişmiş mercimek, kıyma ve soğan karışımı birleştirilir. Homojen bir kıvam elde edene kadar karıştırılır.

6-Gurut veya yoğurt süzmesi, sıcak su ile ezilerek kaynama noktasına kadar ısıtılır. Kaynamamasına özen gösterilir, aksi takdirde çökelek haline gelebilir.

7-Hazırlanan eriyik, önceden tabağa doğranan bayat ekmeklerin üzerine dökülür.

Eskişehir'in ilçesinde o lokanta açıldı! Eskişehir'in ilçesinde o lokanta açıldı!

8-Üzerine bol miktarda tereyağı ilave edilerek servise sunulur.

9-Bu Galacoş tarifi, geleneksel lezzetleri korurken, malzemeler ve pişirme yöntemleri konusunda bazı değişiklikler içermektedir.

Afiyet olsun!

Editör: Sakarya Gazetesi