Bankacılık sektörü kaynaklarına göre, bu kapsamda bankalara yeni talimatlar iletildi. Bayram sonrası hayata geçmesi planlanan önlemler arasında en dikkat çekeni ise kredi kartı limitlerinde yapılacak değişiklikler oldu. Uzun süredir Türkiye'de yaşanan hiperenflasyon, vatandaşların kredi kartı limitlerini zorlamasına neden olurken, bu durum milyonlarca kişinin kredi kartı borcu biriktirmesiyle sonuçlandı.

3 Temmuz 2024 Eskişehir altın fiyatları! 3 Temmuz 2024 Eskişehir altın fiyatları!

Ekonomi yönetiminde yapılan değişiklikler ile Türkiye'de parasal sıkılaşma adımları hız kazanmış durumda. Bu ekonomi modeline uygun ekonomik tedbirler de alınmaya devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'deki enflasyonun bir kısmının 'talep enflasyonu' olduğunu vurgulayarak, ekonomide soğuma sağlamak adına yeni adımlar atmaya hazırlanıyor.

kredi kartı-1

Yeni düzenleme

Aylardır kamuoyunun gündeminde olan ve uygulanması beklenen kredi kartı düzenlemesi için adımın bayram sonrasında atılacağı öğrenildi. Bir süredir hem Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) hem de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, Türkiye'de kredi kartı limitleri ile maaş arasındaki orantının bozulduğu ortaya konmuştu. Bu nedenle mevzuata aykırı limit veren bankalara ilk uyarılar yapılmıştı.

Limitler düşürülecek

BDDK mevzuatlarına göre kredi kartı limitleri, kartın kullanım süresi dikkate alınarak müşterilerin aylık gelirinin 4 ile 8 katı arasında belirlenebiliyor. Ancak Türkiye'de birçok banka, yeni kart sahiplerine dahi gelirlerinin 10 katı ve üzerinde limit açmakta. Bu durum, finansal okuryazarlığı düşük birçok kullanıcının büyük borç yükü altına girmesine ve ekonomik göstergelerin bozulmasına neden oluyor. Kredi kartı akdi faiz oranlarının artırılması sonrasında alışverişlerde bir miktar azalma görülse de, mevcut kullanım oranı ekonomi yönetimini tatmin etmekten uzak. 16 Haziran'da başlayacak Kurban Bayramı sonrasında uygulanacak yeni düzenlemelerle bu durumun kısmen düzeltilmesi bekleniyor.

Birçok banka, mevcut kart limitini tam olarak kullanmayan müşterilerin limitlerini ve aylık gelirlerini yeniden değerlendirecek. Yapılacak düzenlemeler sonucunda, limiti olması gerekenin üzerinde olan müşterilerin limitleri, aylık gelirlerinin 4 ile 8 katı arasında olacak şekilde ayarlanacak. Bu adımlar, ekonomik dengelerin korunması ve bireylerin finansal yüklerinin hafifletilmesi amacıyla atılıyor.


 

Kaynak: Haber Merkezi