Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), 28 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe giren yeni yönetmelikle, BES katılımcılarının hesaplarındaki birikimlerini devlet katkısı hariç bankalara devrederek kredi kullanabilmelerinin önünü açtı. Bu düzenleme, katılımcıların acil nakit ihtiyaçlarını karşılamalarına ve birikimlerini korumalarına yardımcı olacak.

SEDDK 2. Başkanı Mehmet Verim, uygulamanın 2022 yılında duyurulduğunu ve 28 Eylül 2023'te detaylarının belirlendiğini, Haziran 2024 itibarıyla da hayata geçtiğini belirtti. Verim, BES katılımcılarının bankalardan kredi kullanırken, BES hesaplarındaki birikimlerini kredi süresiyle sınırlı olarak bankaya devredebileceklerini ve bu sayede finansmana daha kolay erişim sağlayabileceklerini ifade etti.

Sistemin işleyişine dair açıklamalarda bulunan Verim, bankaların Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) tarafından geliştirilen merkezi bilgi sistemi aracılığıyla kredi kullanacak katılımcıların BES birikimlerine dair gerekli sorgulamaları yapabileceğini belirtti. Onaylanan alacağın devri sözleşmesi ile bankalar, çekilen kredinin yüzde 20 fazlasına kadar bir tutarı teminat olarak isteyebilecek. Örneğin, 100 milyar liralık kredi için 120 milyar lira teminat olarak gösterilecek ve bu tutar kredi borcu ödenene kadar belirlenen emeklilik yatırım fonuna (temlik fonu) devredilecek.

Para-14

Mehmet Verim, teminat olarak tutulacak birikimlerin temlik fonunda değerleneceğini ve kredi borcu ödendiğinde bu fonların katılımcının tercih ettiği fonlara yönlendirileceğini belirtti. Kredi borcu ödenmediğinde ise banka, temlik fonunda değerlenen payların satışını talep ederek alacağını karşılayacak ve kalan tutar katılımcının BES hesabına aktarılacak.

Verim ayrıca, alacağın devri için faizli ve faizsiz olmak üzere dört ayrı fon belirlediklerini ve bu fonları kurmak için "Anadolu Hayat ve Emeklilik" ile "Türkiye Hayat ve Emeklilik" şirketlerini yetkilendirdiklerini söyledi. İlk olarak Anadolu Hayat ve Emeklilik'in faizli fonu ile Türkiye Hayat ve Emeklilik'in faizsiz fonunun devreye alındığını, diğer fonların ise 1 Ocak 2025'te kullanıma açılacağını ifade etti.

Eskişehir'deki konut satışı rakamları açıklandı Eskişehir'deki konut satışı rakamları açıklandı

Mehmet Verim, ayrıca 1 Temmuz'da devreye alınacak olan Kısmen Ödeme Uygulaması hakkında da bilgi verdi. Bu uygulama ile katılımcılar, eğitim, doğal afet, evlilik ve konut alımı gibi durumlarda BES'ten çıkmadan ve haklarından vazgeçmeden hesaplarındaki birikimlerin devlet katkısı dahil yüzde 50'sini alabilecekler. Verim, bu uygulama ile BES'e olan talebin daha da artacağını öngördüklerini belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi