İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Harita Genel Müdürlüğü, Türkiye Belediyeler Birliği ve çeşitli üniversitelerden bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Orta Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illeri doğrudan etkileyebilecek fay hatları üzerinde yoğun araştırmalar yürütülüyor.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir ve ekibi, Şirvan Fayı, Cizre Fayı, Antakya Fayı, Ölü Deniz Fayı, Malatya Fayı ve Orta Anadolu Fayı-Deliler segmenti gibi önemli fay hatları üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Ekip, DEÜ, Fırat Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi'nden katılan birçok bilim insanı ve lisansüstü öğrencilerinden oluşuyor.

128 Fay İnceleniyor

DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. 6 Şubat depremlerinden sonra yaklaşık 500 kilometrelik bir fayın kırıldığını belirten Sözbilir, bu kırılmanın ardından bölgedeki birçok fayın küçük ölçekli depremler üretmeye başladığını ifade etti. Türkiye Paleosismoloji Araştırmaları Projesi kapsamında, birçok üniversiteden 100'e yakın bilim insanı ile birlikte 128 fayın incelendiğini söyledi.

H85 O1 Y N0 Bk Sef P O Wwzv W1G

Malatya Fayı Üzerindeki Çalışmalar

Malatya Fayı'nda yürütülen çalışmalara dikkat çeken Prof. Dr. Sözbilir, bu fayın önemli fay hatlarından biri olduğunu vurguladı. İkinci büyük depremin hemen dibinde yer alan Malatya Fayı'nın kırılması halinde Malatya'yı ciddi anlamda etkileyebileceğini belirtti. 200 kilometre uzunluğunda ve üç segmentten oluşan bu fayın, her bir segmenti kendi başına kırıldığında 7.2 büyüklüğünde depremler üretebileceğini söyledi. Sözbilir, yapılan araştırmaların Malatya Fayı'nın 3 bin yıldır kırılmadığını gösterdiğini ve bu fayın deprem tekrarlama periyodunu belirlemeye çalıştıklarını ekledi. Faylar üzerinde hendek açarak geçmişini öğrenmeye çalıştıklarını ifade etti.

Artçı Depremler ve Tetikleme Durumu

6 Şubat depremlerinden sonra bölgede 100 binin üzerinde artçı deprem olduğunu belirten Prof. Dr. Sözbilir, Malatya Fayı üzerinde de küçük depremler olduğunu ve bu depremlerin tetikleyici olup olmayacağı konusunda çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Malatya Fayı'nın diğer fay hatlarını da etkileyebileceğini, kırılması durumunda dibinde Kuzey Anadolu'ya doğru uzanan Ovacık Fayı'nın bulunduğunu ve bu nedenle çok ayrıntılı çalışılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi