Brent petrol, günü 84,85 dolar seviyesinde kapattı. Bugün ise saat 08.49 itibarıyla  84,52 dolara geriledi.  Aynı dakikalarda Batı Texas türü (WTI) ham petrolün varili ise 80,51 dolardan alıcı buldu.

Eskişehir'de tanıtım toplantısı Eskişehir'de tanıtım toplantısı

Petrol Fiyatlarının Düşüş Nedenleri

Petrol fiyatlarının düşüşünde eski ABD Başkanı Trump'a yönelik suikast girişiminin ardından ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kazanması etkili oldu. Trump, Pensilvanya'daki mitingde kürsüdeyken silahlı saldırıya uğradı. Saldırıda mitinge katılan bir kişi öldü, iki kişi yaralandı. ABD Gizli Servisi, saldırganın etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Güçlü dolar, döviz kullananlar için petrolü daha pahalı hale getirerek talebi düşürüyor. ABD dolar endeksi yüzde 0,16 artışla 104,35 oldu.

akaryakıt

Çin'den Gelen Ekonomik Veriler

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Çin'den gelen zayıf ekonomik veriler de fiyatların düşüşünü destekledi. Pazartesi günü açıklanan verilere göre, Çin'de ikinci çeyrek gayrisafi yurt içi hasıla, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,7 büyüyerek beklentilerin altında kaldı. Ülkede perakende satışlar ise yüzde 2 artarak Aralık 2022'den beri en yavaş artışını kaydetti.

Petrol Nasil Oluşur 1 Bbcdfjpgthumb 6Da0C

Gelecekteki Petrol Fiyatları İçin Beklentiler

Bu faktörlerin birleşimi, petrol fiyatlarının önümüzdeki dönemde dalgalı bir seyir izleyebileceğini gösteriyor. Güçlü dolar ve Çin'in ekonomik performansı, petrol talebini doğrudan etkileyen önemli unsurlar olarak öne çıkıyor. Küresel ekonomideki gelişmeler ve jeopolitik olaylar, petrol fiyatlarını şekillendirmeye devam edecek.

Kaynak: Haber Merkezi