Cephede yaralanan askerlerin öncelikle çantalarına dikili halde bulunan "Harp Paketi" içindeki malzemelerle yaralarını tedavi ettikleri bilinmektedir.

Tüm detayları

Sıhhiye erleri tarafından "yaralı yuvalarına" taşınan askerler, basit operasyonların yapılabildiği "sargı yerlerine" ve nihayetinde cephe gerisindeki hastanelere taşınmışlardır. Alçıtepe'de tasarlanan Hilal-i Ahmer Hastanesi Canlandırma Alanı, ziyaretçilere cephe gerisindeki bir hastanenin tüm detaylarıyla deneyimleme imkânı sunmaktadır. Düşman uçakları tarafından bombalanan bir sargı yerinde yaşananlar, alandaki ses düzenekleri sayesinde ziyaretçileri o anlara götürmektedir.

Ziyaret noktaları

Hastaneleri düşman uçaklarından koruyan makineli tüfek siperinden başlayan ziyaret noktaları içerisinde, çayhane, ameliyathane, ambar, kayıt ve ilk müdahale çadırları, etüv makinası ve hayatını kaybeden askerlerin tutulduğu "gölge" adı verilen alanlar bulunmaktadır. Revir çadırı, su dağıtan saka erinin bulunduğu istasyon ve atlı ambulans, canlandırmanın tamamlayıcı unsurlarıdır. Müzede, 1915 tarihinde yaşanan çarpışmalarda yaralanan bir askerin taşındığı güneşlikli orijinal bir sahra sedyesini görmek de mümkündür.

Yılbaşı kokinaları raflarda Yılbaşı kokinaları raflarda

Bu canlandırma alanı, tarihi olayları ziyaretçilere daha yakından hissettirmek ve Çanakkale Muharebeleri'nin sıhhiye hizmetleri ve askeri tıp pratiğine dair önemli bir perspektif sunmaktadır.

Editör: Sakarya Gazetesi