Genellikle ocak ayının ortalarına denk gelir. Bu özel gece, çeşitli ritüellerle evin bereketinin artması, kötülüklere karşı korunma, birlikte dayanışma ve yeni yıla daha güçlü ve sağlıklı bir başlangıç yapma amacını taşır. Gecenin en belirgin simgesi, suya atılan tahta parçasının sabah donmuş olarak bulunmasıyla, o evdeki kişilerin sağlıklı, sıhhatli ve güçlü olacağına inanılmasıdır.

20170914120532181_DSC_1829

Bocuk Gecesi'nde her evde kabak pişirilir ve eve gelen herkes bir lokma dahi olsa kabaktan yer. Buna karşılık, kabak yemeyenlere o gece Bocuğun gelip kötülük yapacağına inanılır. Bu gelenekte aile bireyleri, komşular ve akrabalar bir araya gelir. Kabak tatlısı, akıtma, haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, yer fıstığı, ceviz gibi yiyecekler yenir.20170914120440123_n766393681_1311165_3479

Gecede yapılan ritüeller arasında korkutma amaçlı giysilere bürünme geleneği de vardır. Özellikle Bocuk'u andıran bir tiplemeyi temsil eden ölü kıyafetleri giyilir. Beyaz çarşaflara bürünülüp yüze nişasta sürülerek ve yapay dişler takılarak komşular korkutulmaya çalışılır. Bazıları teneke çalarak ya da ses efektleriyle korkutma unsurlarını da kullanır.

Kış aylarında doğal gaz faturasını yarıya indirmek mümkün! Kış aylarında doğal gaz faturasını yarıya indirmek mümkün!

Bu gelenekte, birlikte kutlama ve bir araya gelme, yeni yıla dayanıklılık ve sağlıkla başlama niyetini simgeler. Bocuk Gecesi, geleneksel ritüelleri ve eğlenceli etkinlikleriyle Balkan kültüründe önemli bir yer tutar.

Editör: Sakarya Gazetesi