Yurtta hava durumu Yurtta hava durumu

Yılın ilk aylarında B sınıfı ehliyetler için başlatılan değişikliklerin kapsamı genişletilirken, farklı sürücü kimlikleri de bu uygulamaya dahil edilecek.

18 yaşını dolduran birçok kişi için ilk adım bir sürücü kursuna kaydolmak oluyor. Türkiye'de ehliyet sahibi olmak neredeyse her yetişkin için bir ayrıcalık haline gelmiş durumda. Ancak ehliyet süreciyle ilgili yaygın ve kronik problemler bulunuyor.

Sürücülerin yoğun talepleri üzerine, geçtiğimiz yıllarda ilk değişiklikleri hayata geçiren bakanlık, M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetlerdeki 18 yaş şartını 16'ya düşürmüştü. Ayrıca, D sınıfı ehliyet için gereken 26 yaş şartı 24'e indirilmişti. Ancak, kamuoyunda en çok yankı uyandıran ve milyonlarca vatandaşı ilgilendiren düzenleme, bu yılın ilk aylarında Meclis’ten geçti. B sınıfı ehliyetlerde yapılan değişiklik ile, bu sınıftaki sürücülere tanınan 50 cc motosiklet sürme yetkisi 125 cc'ye çıkarıldı.

Yeni Düzenlemeler Yolda

B sınıfı ehliyet sahiplerinin birçok motosikleti kullanabilmeleri için harç ödeme zorunluluğu kaldırılırken, ehliyet alanındaki değişikliklerin devam edeceği öğrenildi. 125 cc üzerindeki motosikletler için belirlenen A sınıfı ehliyetteki 20 yaş şartı devam ederken, B sınıfı ehliyete tanınan ayrıcalıkların kapsamının genişlemesi bekleniyor. Bu kapsamda, A2 sınıfı ehliyetleri kapsayan motosikletlerin de B sınıfı ehliyetlere dahil edilmesi planlanıyor.

Bu düzenlemelerle, orta seviyede silindir gücüne sahip motosikletlerin kullanımının yaygınlaştırılması ve özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerdeki trafik sorunlarına çözüm bulunması amaçlanıyor. Ancak bu değişiklikler hem olumlu hem de olumsuz tepkiler alıyor.


 

Kaynak: Haber Merkezi