Yıllık tüketimi belirli bir seviyenin üzerinde olan abonelerin, 1 Ocak 2025 tarihine kadar akıllı sayaç sistemine geçmeleri zorunlu hale geldi. Evlerdeki elektrik aboneliği işlemlerinin cep telefonlarından yapılabilmesini sağlayan bu yeni sistem, 1 Ocak 2024'te devreye girdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) hazırladığı proje, yeni gelişmelerle şekillenmeye devam ediyor.

Yeni Sistemle Elektrik Tüketim Verileri Doğrulanacak ve Saklanacak

Akıllı elektrik sayaçları üzerinden oluşturulan MASS, Türkiye genelindeki elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçları kapsayacak şekilde tasarlandı. Uygulama sayesinde, sayaç ile merkezi yazılım arasında kurulacak iki yönlü iletişimle elektrik tüketim verileri doğrulanarak saklanabilecek. MASS sistemi; modem, merkezi haberleşme yazılımı, haberleşme protokolü, veri yoğunlaştırıcı ve kullanıcı mobil uygulamasından oluşuyor.

Sayaçların Değişimi ve Sistemin İşletilmesi Dağıtım Şirketlerinin Sorumluluğunda

Elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçların MASS kapsamına dahil edilmesi, gerekli teçhizatın kurulumu, altyapının oluşturulması, akıllı sayaçların işletilmesi ve bakımı, mevcut sayaçların akıllı sayaçlarla değiştirilmesi dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilerin sorumluluğunda. Ancak, sistemle ilgili bilinmeyen bir detay ortaya çıktı: Tüm aboneler yıl sonuna kadar sayaçlarını değiştirmek zorunda.

Mobil Uygulama ve Altyapı Çalışmaları

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ), akıllı sayaçların geçmişe dönük verilerini de içerecek şekilde takip edilmesini sağlayacak mobil uygulamayı 1 Temmuz 2024'e kadar geliştirecek. Elektrik dağıtım şirketlerinin de bu uygulama için gerekli olan verileri EPİAŞ’a sağlayacak altyapıyı aynı tarihe kadar oluşturmaları gerekecek.

6494B56386B2447928Ddc67E 1200X720

Merkezi Haberleşme Yazılımı ve Entegrasyon Süreci

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), 1 Ocak 2025’e kadar Merkezi Haberleşme Yazılımı Teknik Şartnamesi’ni yayımlayacak. Dağıtım şirketleri ise bu şartnameye uygun merkezi haberleşme yazılımını 1 Nisan 2025’e kadar kuracak ve 1 Ağustos 2025’e kadar uzaktan okuma yapılabilen tüm sayaçların verilerinin bu yazılımla entegrasyonunu sağlayacak. Ayrıca, 1 Haziran 2025 tarihinden itibaren tedarik edilecek tüm akıllı sayaç, modem, merkezi haberleşme yazılımları ve veri yoğunlaştırıcılar, birlikte çalışabilirlik ilkesine uygun olmak zorunda olacak.

Eskişehir sanayisinden işbirliği vurgusu! Eskişehir sanayisinden işbirliği vurgusu!

Bu gelişmeler, elektrik aboneliğinde dijitalleşme ve verimliliği artırarak kullanıcıların işlemle

Muhabir: İsmail Yiğit