Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında, çalışmak zorunda kalan emeklilerin maaşlarından yüzde 12,5 oranında kesinti yapılması planlanıyor. Bu kesinti, genel sağlık sigortası primi adı altında gerçekleştirilecek.
Çalışan Emeklilere Yeni Düzenlemeler
Emeklilik öncesi çalışma hayatında olan bireylerin maaşlarından kesilen yüzde 12,5’lik genel sağlık sigortası primi, yeni düzenleme ile çalışan emeklilerin maaşlarından da kesilecek. Bu durum, emeklilerin gelirlerinde önemli bir düşüşe neden olacak. Çalışan emeklilerden yapılacak bu kesinti, devletin bütçe açığını kapatmaya yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor.
Kayıt Dışılığın Artması Bekleniyor
Çalışan emekliler, hali hazırda yüzde 32 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödemek zorunda. Bu kesinti, işveren yükümlülüğünde bulunuyor. Ancak, işverenlerin bu oranı yüksek bulması, çalışan emeklilerin sigortasız çalışmaya itilmesine yol açıyor. Bu durum, kayıt dışı istihdam oranlarını artıran bir etken olarak eleştiriliyor.
SGDP ve Genel Sağlık Sigortası Kesintileri
Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP), çalışan emeklilerin iş kazası veya meslek hastalığı durumunda bağlanacak gelir için ayrılıyor. Ancak, bu prim oranı oldukça yüksek ve çalışan emekliler diğer çalışanlara göre çok daha fazla kesintiyle karşı karşıya kalıyor. Ayrıca, maaşlarından yapılan genel sağlık sigortası kesintisi de çalışan emeklilerin ekonomik durumunu zorlaştırıyor.
Çalışan Emekli Sayısında Artış
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, sisteme kayıtlı çalışan emekli sayısı hızla artıyor. 2020 yılında 746 bin 766 olan çalışan emekli sayısı, 2024 yılının haziran ayında 2 milyon 23 bin 11 kişiye yükseldi. Ancak, kayıt dışı çalışan emeklilerin sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte, yaklaşık 1 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor.