Talebin düşmesiyle birlikte müteahhitler karlı satışlardan vazgeçti ve fiyatlar düştü. İnşaat maliyetleri yükselmeye devam ederken, konut fiyatlarındaki artış maliyet artışının gerisinde kaldı. Azalan talep nedeniyle konut üreticileri maliyetleri fiyatlara yansıtamadı.

Fiyat Artışları Maliyetlerin Gerisinde Kaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası verilerine göre, son aylarda konut fiyatlarındaki artış maliyet artışının gerisinde kaldı. Bu durum alıcılar için fırsat olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, avantajın uzun süre devam etmeyebileceğine dikkat çekiyor. İstanbul Gayrimenkul Değerleme (İGD) Yönetici Ortağı Dr. Ahmet Büyükduman, "Talebin zayıf olduğu dönemde fiyat artışı maliyetlerin gerisinde kalabilir, ancak uzun dönemde bu iki artış paralel olmak zorunda" diyor.

emlak-yonetmeligi-emlakcinin-gundeminde

Müteahhitler Kâr Marjından Taviz Veriyor

Büyükduman, "Rakamlar gösteriyor ki bazı müteahhitler kâr marjından taviz veriyor. Başlanan ve bitirilmesi gereken projeler var. Ancak piyasa açıldığında ve yeni konut projeleri hayata geçtiğinde, üreticiler yeni maliyete göre fiyatlama yapacak. Maliyet artışı mutlaka satış fiyatına yansıyacak" dedi.

İkinci El Konutta Fiyat Avantajı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, ikinci el konutlarda yeni konutlardan daha fazla fiyat avantajı olduğunu belirtiyor. "İkinci el konut pazarında maliyetinden daha ucuza satılan evler var. Talepteki düşüş nedeniyle pazarlık marjı ciddi ölçüde açıldı" diyen Akdoğan, mevduata dönmek isteyen, nakde ihtiyacı olan veya farklı bir yatırım planlayan mülk sahiplerinin yüzde 20'ye varan indirimler yaptığını söyledi.

Piyasa Hareketlenince Fiyat Artışı Kaçınılmaz

Akdoğan, "Mevduat faizi ve konut kredi faizi düşüş eğilimine girince bu tablo değişecek. Şu an biriken bir talep var ve konut arzı giderek azalıyor. Bu nedenle piyasa hareketlenince fiyat artışı kaçınılmaz olacak. Konuta ihtiyacı olan ve finansal gücü olanlar için bugün gerçek anlamda fırsat dönemi yaşanıyor" ifadelerini kullandı.

Tapuda Yeni Donem 183629 20221103

Ortalama Konut Fiyatları Ne Kadar Oldu?

Merkez Bankası'nın son verilerine göre, konut fiyat endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1.3, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 45 arttı, reel olarak ise yüzde 14.9 azaldı. Ülke genelinde ortalama metrekare fiyatı 33 bin 459 liraya çıktı. 100 metrekare evin ortalama fiyatı 3.3 milyon lirayı geçti. İstanbul’da ortalama metrekare fiyatı 47 bin 298 liraya, Ankara’da 26 bin 930 liraya, İzmir’de ise 38 bin 874 liraya yükseldi.

Merkez Bankası faiz oranını sabit tuttu! Merkez Bankası faiz oranını sabit tuttu!

Yeni Projeler İçin 2025 Bekleniyor

Yüksek faizin etkisiyle konut alıcıları ve üreticileri beklemeye geçti. Birçok firma bu dönemi yeni yatırımlara hazırlık süreci olarak değerlendiriyor. Ruhsatı alınan, projesi hazır olan işler rafta bekliyor. 2025 yılında faizlerin gerilemesi ve talebin artmasıyla yeni yatırımlara başlanması planlanıyor.

Muhabir: Merve Pınar