Kurum, yeni yapacakları sözleşmelerde bu abonelerden güvence bedeli alınmamasını öngören bir taslağı kamuoyu görüşüne açtı.

EPDK'nın açıklamasına göre, Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikleri içeren bu taslak, kurumun resmi internet sitesinde yayınlandı. İlgili kurumlar ve sektör temsilcileri, taslak hakkında 15 gün boyunca görüş bildirebilecek. Bu sürecin sonunda, gelen geri bildirimler doğrultusunda gerekli düzenlemeler yapılacak ve Kurul, taslağın nihai haline karar verecek.

Güvence Bedeli Muafiyeti ve Detaylar

Taslak düzenlemeye göre, 24 ay boyunca fatura ödemelerini düzenli yapan mesken aboneleri, yeni abonelik sözleşmelerinde güvence bedeli ödemeyecek. Şu anda mesken aboneleri için güvence bedeli 680-1135 lira arasında değişiyor. Borçları nedeniyle sözleşmeleri iptal edilen aboneler ise yeni abonelik başlatmak istediklerinde yüzde 50 daha fazla güvence bedeli ödemek zorunda kalıyor.

Yabancı uyruklu tüketicilerin aboneliklerini sonlandırmadan kullanım yerini terk etmeleri, yasal takibe konu olan kalıntı borçların artmasına neden oluyor. Bu durumu engellemek için EPDK, yabancı uyruklu tüketicilerin ilk abonelik işlemlerinde mevcut güvence bedelinin yüzde 50 artırılacağını bildirdi. Ancak, yabancı uyruklu tüketiciler de 24 ay boyunca düzenli fatura ödemeleri halinde bir sonraki aboneliklerinde güvence bedeli ödemekten muaf olacaklar.

Elektrik Nedir Elektrik Evimize Nasil Ulasir

Dijitalleşme ve Kaçak Elektrikle Mücadele

Taslak kapsamında, sektörün dijitalleşme sürecine uyumu için kağıt ve zaman israfının önüne geçilmesi hedefleniyor. Geleneksel yüz yüze yapılan ve çok sayıda sayfa içeren perakende satış sözleşmeleri yerine, temel bilgileri içeren özet niteliğinde bir sayfa abonenin imzasına sunulacak ve sözleşmenin tamamı dijital ortamda aboneye iletilecek.

Resmi Gazete'de yayımlandı: O ücret zamlandı! Resmi Gazete'de yayımlandı: O ücret zamlandı!

Sonlandırılan perakende satış sözleşmesi kapsamında unutulan ve iadesi yapılamayan güvence bedelleri, hak sahiplerine ulaşılmaya çalışılacak. Ulaşılamayan hallerde ise bu tutar tarifeden düşülerek tüm tüketicilere tarife indirimi olarak yansıtılacak. Abonelerin güvence bedeli hakkı ise baki kalacak ve talep halinde ilgili şirketlerin bu bedeli ödeme yükümlülüğü devam edecek.

Kaçak Elektrikle Mücadelede Yeni Dönem

Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler, kaçak elektrik kullanımına yönelik yeni tedbirleri de içeriyor. Kaçak elektrik tespit, tahakkuk, faturalandırma ve tahsil aşamalarında dağıtım şirketleri arasında uygulama birliği sağlanacak. Kaçak elektrik kullanımı ceza katsayısı artırılacak ve kaçak kullanımı tespit edilen kişiler daha yüksek cezalar ödeyecek. Yüksek kaçak oranlı bölgelerde, teknolojik imkanlar ve veri kullanımı artırılarak kaçak miktarın tespiti ve önlenmesi sağlanacak.

Değişiklik kapsamında, kaçak elektrik faturalarına dair borç için borç sahibine bildirim yapmadan yasal takip işlemi başlatılmayacak. İlk olarak yüksek ceza katsayılı kaçak tüketim faturası düzenlenecek ve bu faturanın ödenmemesi halinde dağıtım şirketi bildirim yaparak icra yoluna gidecek.


 

Kaynak: Haber Merkezi