Türkiye'nin coğrafi merkezine yakın olması sebebiyle hem konum hem de işlev itibariyle ülkenin kalbinde yer alır. Ankara, yıllar boyunca Batı ve Doğu medeniyetlerine ev sahipliği yapmış, günümüzde ise siyasi ilişkilerin merkezi olmanın yanı sıra ticaret ve endüstri açısından da önemli bir şehir haline gelmiştir.

Başkentin kültür ve sanatın siyasetle bütünleştiği bu atmosferinde, turizmin de gelişmesiyle birlikte Esenboğa Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminali öne çıkar. Modern mimarisi ve özgün tasarımıyla Ankara'nın simgesi haline gelen bu terminal, Türkiye'ye gelen ziyaretçilerin ilk izlenimlerini taşır. TAV Havalimanları, otoparktan güvenlik kontrolüne, check-in'den kafeteryalara, gümrük hattı dışı eşya satış mağazalarından uçağa binişe kadar her aşamada deneyimli ve güler yüzlü çalışanlarıyla hizmet sunar.

Ankara Esenboğa Havalimanı, günlük yaklaşık 40 bin yolcuya hizmet verir ve günde ortalama 280 uçak iniş-kalkış yapar. Dünya genelinden yaklaşık 20 havayolu şirketine hizmet veren Esenboğa Havalimanı, bir havalimanından beklenen tüm donanıma sahiptir.

Yap-İşlet-Devret modeliyle inşa edilen Esenboğa Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminali, taahhüt edilen tarihten bir yıl önce tamamlanarak rekor sürede açıldı. 16 Ekim 2006'da hizmete giren terminal, 30 milyon yolcu kapasitesiyle hizmet verir ve 182 bin metrekarelik bir alana yayılmıştır.

Ankara Esenboğa Havalimanı, Türkiye'nin İç ve Dış Hatları'nın bir arada bulunduğu "ilk" havalimanı olma özelliğini taşır. Ayrıca Avrupa'nın en modern havalimanlarından biridir. Terminal, kapalı köprülerle otoparktan doğrudan ulaşım imkanı sunar, bu da yolcuların olumsuz hava şartlarından etkilenmeden terminal içinde hareket etmelerini sağlar. Terminalin mimari tasarımı, gün boyunca doğal ışıkla aydınlatılabilen bir yapıya sahiptir.

Ankara Esenboğa Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminali, işletmeye açıldığı günden bu yana kullanılan "Explosive Detection System (EDS)" ile bagajlarını kontrol eder. Bu sistem sayesinde terminalden çıkan her bagaj, uçağa güvenli bir şekilde yüklenebilmek için %100 bagaj taramasından geçirilirken, gelen bagajlar da en son teknolojiyle donatılmış bagaj sistemiyle 3 dakika içinde sahiplerine teslim edilir.

Havalimanında 2007 yılında çevre dostu "Kojenerasyon Santrali" devreye alındı. Bu sistemle terminal, kendi elektriğini üreterek elektrik kesintilerinden minimum düzeyde etkilenir ve kaliteli hizmet sunma misyonunu sürdürür. Kojenerasyon sistemi aynı zamanda doğalgazdan elektrik üretimini sağlarken, Atık Isı Geri Kazanım Sistemi sayesinde ısıtma ve soğutma ihtiyacını daha verimli bir şekilde karşılar. Bu sistem, enerji tasarrufu yapmanın yanı sıra karbon emisyonunu da azaltır.

Son yıllarda havayolu şirketlerinin Ankara'dan başlattığı iç ve dış hat seferleriyle Esenboğa Havalimanı, Anadolu'nun dünyaya açılan kapısıdır. 2015 yılında %18 artışla rekor bir yolcu sayısına ulaşan havalimanı, 2016 itibarıyla 14 ülkede 25 dış hat noktasına direkt uçuş imkanı sunar.

Miras paylaşımında ve tapuda yeni dönem! Miras paylaşımında ve tapuda yeni dönem!

indir-28

Esenboğa ismi nereden geliyor

Bir rivayete göre, Ankara Savaşı sırasında Yıldırım Beyazıt ve Emir Timur arasında kurulduğuna inanılan Ankara'nın adının kökeni, Timur'un kumandanlarından İsen Buga'ya dayandırılmaktadır.

Editör: Sakarya Gazetesi