Şubat Ayı En Sıcak Üçüncü Ay Olarak Kayıtlara Geçti
Avrupa Birliği'ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi'ne göre, şubat 2025'te ortalama hava sıcaklığı 13,36 derece olarak ölçüldü. Bu, 1991-2020 ortalamasının 0,63 derece üzerinde bir değer oldu. Aynı zamanda, 1850-1900 arası sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,59 derece üzerinde seyrederek tüm zamanların en sıcak üçüncü şubat ayı olarak kayıtlara geçti.
Ocak ve Aralık Ayları da Rekor Sıcaklıklar Gösterdi
Ocak 2025'te ise küresel ortalama hava sıcaklığı 13,23 derece olarak belirlendi. Bu, 1991-2020 ortalamasının 0,79 derece üzerinde bir seviye anlamına geliyor. Aralık 2024 ise 13,42 derece ile en sıcak ikinci aralık ayı olarak kayıtlara geçti.
Son 20 Ayın 19'unda 1,5 Derece Eşiği Aşıldı
Son 20 ayın 19'unda küresel ortalama hava sıcaklığı sanayi öncesi dönemin 1,5 derece üzerinde seyretti. Bu durum, Paris Anlaşması kapsamında belirlenen sınırın sık sık aşıldığını gösteriyor. İklim bilimciler, bu eşiğin aşılmasının uzun vadeli etkilerinin ciddi olabileceği konusunda uyarıyor.
Prof. Dr. Murat Türkeş: "Yeni Bir Kurak Döneme Giriyoruz"
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, dünya genelindeki sıcaklık artışının devam ettiğini belirtti. 2024'te özellikle kara ve deniz yüzeyi sıcaklıklarının normallerinden çok daha yüksek olduğuna dikkat çeken Türkeş, şu ifadeleri kullandı:
"2024'te 11 ay boyunca sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,5 derece üzerinde sıcaklıklar görüldü. Ocak-Nisan ve Ekim-Aralık dönemleri en yüksek aylık ortalama sıcaklık farklarının yaşandığı periyotlar oldu."
Türkiye'de Kış Mevsimi Beklenenden Daha Sıcak Geçti
Prof. Dr. Türkeş, Türkiye'de kış mevsiminin normallerine göre 0 ila 2,5 derece daha sıcak geçtiğini belirtti. Sıcak yaz mevsiminin ardından kurak ve sıcak bir sonbahar yaşandığını dile getiren Türkeş, şu ifadeleri kullandı:
"Kasım sonlarına kadar hava sıcaklıkları yüksek seyretti. Aralık ayında yağışlı ve görece soğuk havalar görülse de, Türkiye genelinde uzun süreli kuraklık devam etti. Bu nedenle yeni bir kurak döneme girmiş olabiliriz."
Kuraklık Riski Kapıda
Prof. Dr. Murat Türkeş'e göre, 2025 yılının da çok sıcak geçme ihtimali oldukça yüksek. 2025'in 7-9 ayında sıcaklık rekorları kırılabilir. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında normallerin üzerinde sıcaklıklar bekleniyor. Bunun sonucunda Türkiye genelinde hidrolojik ve tarımsal kuraklık riski artabilir. Su kaynaklarının dikkatli kullanılması gerektiğine vurgu yapan uzmanlar, çiftçiler ve su yöneticilerinin bu durumu dikkate alarak önlem almaları gerektiğini belirtiyor.