Yalvaç Perde'^den yeni şube Yalvaç Perde'^den yeni şube

 Termal su kaynaklarıyla ünlü olan vadide, tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin izleri bulunmaktadır. Eskişehir'in Merkez Karaalan Köyü yakınlarında bulunan Çatalkaya (Keskaya), Porsuk Vadisi'nin önemli bir merkezidir. Hititlerden sonra Friglerce kullanılan bu alanda, tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin izlerini görmek mümkündür.

Çatalkaya Frig Yerleşmesi, alçak bir tepenin üzerinde yer alır ve Frigler tarafından işlenmiş bir kaya oluşumuna sahiptir. Sivrikaya/Uzun Kaya adı verilen başka bir kaya kütlesinde ise küçük bir Frig kaya anıtı bulunur.Gökçekışık, köyün yanı başında yer alan bir kayalık plato üzerindedir. Bu alanda, Frig Dönemi'ne ait büyük kaya mekânları bulunmaktadır.Yenisofça'da ise Hasırcı Çiftliği bulunur. Bu çiftlik arazisi, Roma ve Bizans dönemlerine ait oda mezarları ve kaya mekânlarına ev sahipliği yapar.

Kilisekaya, Porsuk Nehri'ne bakan bir kayalık tepede yer alır. Bu alanda, Frig kaya anıtları, oda mezarları ve çok katlı Bizans kaya mekânları bulunur. Geç Hellenistik döneme tarihlenen kaya mezarı, anıtsal bir cephe mimarisiyle dikkat çeker.Porsuk Vadisi ve çevresindeki bu yerleşimler, zengin tarihi mirası ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunar.

Muhabir: Burak Akın