Seferberlik kapsamında, ilk Teknoloji ve Etki Merkezi’ni geçtiğimiz ay sonunda İzmir’de hayata geçiren Sabancı Topluluğu, ikinci merkezi ise Türkiye’de üniversite öğrencisi yoğunluğunun en yüksek olduğu şehirlerden Eskişehir’de açtı. Sabancı Topluluğu şirketlerinden Çimsa tarafından Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) iş birliğiyle kapılarını açan Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi, dünya ekonomisinin en önemli büyüme alanlarından biri olarak gösterilen malzeme teknolojilerinde faaliyet gösterecek.

Yoğun katılım oldu 

Eskişehir'deki o konferansa tepki büyüyor! Eskişehir'deki o konferansa tepki büyüyor!

ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Sabancı Holding Malzeme Teknolojileri Grup Başkanı Burak Orhun ve Çimsa CEO’su Umut Zenar’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katıldığı törenle kapılarını açan Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi’nden, ESTÜ’de Kimya, Çevre Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Malzeme Bilimi Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümlerinde öğrenim gören lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, araştırmacılar ve girişimciler yararlanabilecek.

Çimsa Teknoloji Ve Etki Merkezi4

Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, “Güçlü altyapısı, deneyimli akademik kadrosu ve sosyal imkânlarıyla yarım asırlık köklü geçmişinden aldığı güçle sahip olduğu birikim ve tecrübenin üzerinde yükselen ve bir havacılık şehri olan Eskişehir’de yerleşik bulunan Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ); kurulduğu günden bu yana istihdam edilebilir nitelikli mezunlar vermeye, araştırma potansiyelini arttırmaya, sürekliliği ve sürdürülebilirliği sağlamaya ve ülkemizin önceliklerine ve ihtiyaçlarına katkı sağlamaya devam etmektedir. ESTÜ’de öğrencilere sadece teknik bilgi ve beceriler kazandırmıyoruz, aynı zamanda da eleştirel düşünme becerisine sahip, kültürel ve sosyal açıdan donanımlı ve oldukça donanımlı mezunlar yetiştiriyoruz. Sahip olduğumuz nitelikli insan kaynağımızla, güçlü altyapımızı etkili şekilde kullanarak, bunu katma değeri olan faydaya, bilgiye ve ürüne dönüştürmek önemli stratejik hedeflerimiz arasındadır. ESTÜ, bağımsız kuruluşlarca çoğu akredite programlarında özgün ve katma değer üreten başarılı eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra, üniversite-sanayi iş birlikleriyle de adından sıkça söz ettirmektedir. Ülkemizin güzide topluluklarından biri olan Sabancı Holding ve Holdingin kuruluşlarından biri olan Çimsa ile üniversitemiz iş birliğinde hayata geçen Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi, bu iş birliklerinin en önemlilerinden biridir” dedi.

Çimsa Teknoloji Ve Etki Merkezi6

Cumhuriyet değerleri 

Açılışta konuşan Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, bu merkezi Cumhuriyetin 101’inci kuruluş yıl dönümünün hemen öncesinde hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarının altını çizerken, “Sabancı Gençlik Seferberliği kapsamında Türkiye’nin dört bir yanına yaydığımız Sabancı Teknoloji ve Etki Merkezleri aslında Cumhuriyet değerlerimizin günümüzdeki iz düşümleri. Gençlere inanmak, onlara sonuna kadar güvenmek, sürekli ilerlemenin izinde olmak bu merkezlerin ardındaki düşüncenin temelini oluşturuyor. ‘Beyin göçünden beyin gücüne’ olarak tanımladığımız söylem, Sabancı olarak gençlere inancımızın, Cumhuriyet’e olan bağlılığımızın kelimelere dökülmüş hali” ifadelerini kullandı.

İleri malzeme vurgusu 

Söz konusu merkezin, Türkiye’nin gelecek hedefleri açısından son derece önemli olduğunu ifade eden Cenk Alper, “Dünyada yaşanan dönüşüm, sürdürülebilirlik odağında yeni bir ekonomi yaratıyor. Sürdürülebilirlik odaklı bu dönüşümün başarıya ulaşabilmesi için hem kullandığımız malzemelerin hem de bu malzemelerin üretim teknolojilerinin yeniden ele alınması bir zorunluluk. Bu yüzden hem ülkemiz hem de Topluluğumuz için ileri malzeme geçişi, Topluluk stratejimizde öncelikli olarak ele aldığımız alanlardan biri. Yapılan araştırmalara göre, dünyada ileri malzeme pazarının büyüklüğü 5 yıl içerisinde yaklaşık 100 milyar dolara ulaşacak. Ülke olarak bu pazardan alacağımız pay, aslında bizim gelecekteki rekabet gücümüzün de bir göstergesi olacak. Diğer bir ifadeyle, bugün ne yazık ki sadece ‘coğrafi konum’la sınırlandırdığımız Türkiye’nin stratejik önemi, artık ileri malzemedeki başarımızla ölçülecek. Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi bu alanda gençlerimize, akademisyenlerimize, girişimcilerimize bir ufuk açacak. Teorik ve pratik bilginin bir araya geleceğe bu merkez, bu alandaki teknolojilerin geliştiricisi olacak gençleri, akademisyenleri, girişimcileri, ülkemizin yeni nesil malzeme liderlerini yetiştirecek” şeklinde konuştu.

"Kaybedecek bir günümüz bile yok" 

Mayıs ayında duyurusunu yaptıkları Sabancı Gençlik Seferberliği kapsamında ilk merkezi Eylül ayı içerisinde açtıklarını hatırlatan Cenk Alper, “Bu merkezimizin açılışının üzerinden 1 ay bile geçmeden, ikinci merkezimizi hayata geçirdik. Hep söylediğimiz gibi; bugünün dünyasında sözden aksiyona geçmek çok önemli. Ama tek başına yeterli değil. Bunu en hızlı şekilde yapmalıyız. Hızın her zamankinden önemli olduğu bu yeni ekonomik düzende, gençlerimiz, ülkemiz, ekonomimiz için kaybedecek bir günümüz bile yok. İşte bu yüzden, Sabancı olarak tüm teknoloji gücümüzü merkezlerimiz için seferber ettik. Açılışını yaptığımız merkezimizin bu açıdan çok önemli bir yeri var. Çimsa’nın Mersin’deki Ar-Ge merkezi Formülhane tarafından geliştirilen üç boyutlu yazıcı (3D) teknolojisiyle hayata geçirilen bu merkez, kendi alanında Türkiye’de 3D ile inşa edilen ilk teknoloji merkezi olma unvanına sahip. Merkezin dış duvarlarında kullanılan beyaz çimento yine Mersin’de geliştirdiğimiz özel bir formülle hazırlandı. Tüm bu teknolojilere ev sahipliği yapan Mersin tesisimiz dünyada gri, beyaz ve kalsiyum alüminat çimento üretimi gerçekleştiren tek tesis konumunda. Dolayısıyla burası, isminin önündeki ‘teknoloji’ ifadesini sonuna kadar hak eden bir merkez. İnanıyoruz ki burası, malzeme teknolojileri alanında beyin göçünden beyin gücüne dönüşümün sembollerinden biri olacak” ifadelerini kullandı.

Simge bir platform

Çimsa’nın gelecek yol haritasını üçlü bir dönüşüm stratejisi üzerine inşa ettiklerinin altını çizen Çimsa CEO’su Umut Zenar ise, “Aynı şirket stratejimizde olduğu gibi, merkezimizin stratejisinde de kendimize üçlü bir hedef seti belirledik. ‘Teoriden Pratiğe, Fikirden Ürüne, Değerden Etkiye’ olarak tanımladığımız bu üçlü formülle aslında en büyük hedefimiz burada geliştirilecek teknolojilerin ürünleşmesini ve günlük hayatlarımızda etki yaratmasını sağlamak. Parlak fikirleri dört duvar arasından çıkarmak, laboratuvarların sınırlarını aşmak, tüm değer zinciri üzerinde bir etki gücü yaratmak. Tüm bunları yapabilmek için sanayi-akademi iş birliklerinin sayısını ve kapsamını genişletmemiz gerekiyor. Merkezimiz aslında bu vizyonun Türkiye’deki simge platformlarından biri olacak” ifadelerini kullandı.

Beton dökümü ve bina duvarlarının inşası 48 saat sürdü

140 metrekare büyüklüğe sahip Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi, Türkiye’de kendi alanında 3D teknolojisi ile üretilen ilk teknoloji merkezi olarak kayıtlara geçti. Beton dökümü ve bina duvarlarının inşası bu teknoloji sayesinde sadece 48 saat sürdü. Söz konusu 3D yazıcıya uygun beton harcı da, Çimsa’nın beyaz çimento ürün gamı üzerinden yaklaşık 6 ay süren çalışmalar neticesinde geliştirildi. Merkez, önümüzdeki günlerde çatısına yerleştirilecek güneş panelleri sayesinde, ihtiyaç duyduğu elektriği yenilenebilir enerjiyle karşılayacak.

Kaynak: Haber Merkezi