Çok sayıda can alan bu kanalda geçtiğimiz günlerde bir çocuk daha ölümle burun buruna geldi. Tüm bunlara rağmen DSİ’nin önlem almaması Eskişehir’in kanal utancını ortaya koyuyor.

Çocuklar ölmesin

Mahalle Muhtarı Meryem Kuş Açıkgöz, yıllardır bu sorunun çözülmesi için yetkililere başvuruda bulunduğunu ancak henüz tatmin edici bir sonuç alamadığını belirtti. Açıkgöz “ Artık çocuklarımız ölmesin” dedi.

Eskişehir'de o barajın yapımı tamamlandı! Eskişehir'de o barajın yapımı tamamlandı!

İsyan ettiler

Mahalle sakinleri sulama kanalının çocuklar için yıllardır tehlikeli olduğunu, çok kayıp verdilerini aktarırdı. Çevrede yaşan vatandaşlar sulama kanalının pis olmasından kaynaklı kötü koku ve lağım farelerinden isyan etti. 

M U H T A R 

Yazık günah

Yıllardır süren bu sorun nedeniyle birçok çocuğun hayatını kaybettiğini belirten Açıkgöz "Çocuklarımın ölmemesi için kanalın üzerinin kapatılması şart. Şu ana kadar defalarca cenaze topladık, aileler paramparça oldu. Ben birebir en az on tane cenaze çıkardım her birinde gözyaşları döktüm. On yaşındaki çocuğu iki kamyon çöpün altından çıkardım, aile paramparça oldu” dedi. 

Fakir mahallede hayat yok

Kanalın temizlik sorununu da aktaran Açıkgöz, “Kokudan dolayı cam açamıyor vatandaş. Benim derdim, vatandaşımın sağlıklı bir yaşam sağlaması, çocuklarımın ölmemesi. Çok kez öneride bulundum. Boruları, motorları bağlayın gerisini biz hallederiz diye ama fakire geldiğinde para yok. Fakir Mahallede maalesef hayat yok. Ölebilir diyorlar Türkçesi bu, çocuklarım yaşasın” ifadelerini kullandı. 
Yıllardır aynı sorun
 Yıllardır Yeşiltepe Mahallesinde ikametgah eden mahalle sakinleri, kanal sorunun çözülmemesinden şikayet etti. Çocukların boğulma vakalarının artmasından dolayı can kaybı yaşamaktan ve kanaldan kaynaklı çevre kirliliğinden isyan ettiler.

M U H T A R

“Derin olduğunu fark etmiyorlar”

Nail Ulualar:  Yıllardır çektiğimiz çile. Alt tarafı beş liralık top için çoluk çocuk hayatında oluyor.  Çocuklar buranın derin olduğunu fark etmiyor. Burası boy verdiğin zaman burası 2 metre, çöplerden dolayı çocuklar düz zemin sanıyor. Sahipsiz burası, artık çocuklarımızın başına bir şey gelmesin diyoruz. Her sene bir iki tane cenazemiz oluyor burada. Bir çözüm bulunsun artık 40 yıldır buradayım hala aynı dert.

İrfan Okay

Normal zemin gibi 

İrfan Okay: Biz de çocuk olduk. Ben de çocuk olsam şuraya baktığınız zaman su gibi değil de gelen pisliklerden dolayı normal bir zemin gibi gözüküyor. Çocuk orada topu gördüğü zaman haliyle onu almak için oraya iniyor, çocukta boğulma tehlikesi yaşıyor. Burada yaşayan komşular görürlerse görürler, yoksa bir çocuk daha kaybediyoruz. Yöneticilerden birinin çocuğu burada bir boğulsun bakalım ne oluyor? 

Ibrahim Pehlivan


Her şeyinden şikayetçiyiz 

İbrahim Pehlivan:  Yıllardır mahallede oturuyoruz. Kanalın her şeyinden şikâyetçiyiz. Çocukların ölmesi bizim çok ağrımıza gidiyor. Yakıştıramıyoruz bu millete de, bu devlete. Buna bir çözüm bulunsun istiyoruz, yazık günahtır. O çocuklar bizim çocuklarımız. Bu görüntü hiç yakışmıyor 
Tel çekseler garanti olur 
Mehmet Ali Toygar: Ben  kırk yıldır bu mahalledeyim, kanala devamlı pislik atıyorlar. Bu tarafa aslında tel çekseler garanti olur yani. Çoluk çocuk buradan aşağıya atlayıp gidemez. Oyun oynayacağım diyor, topunu düşürüyor gidiyor kanala alacağım diye canından oluyor.

on olarak da geçtiğimiz günlerde topu kanala düşen çocuk boğulmaktan son anda kurtarılmıştı.

M E L İ S A

Sakarya Gazetesi Muhabiri Melisa Ceritli, yaşanan sorunla ilgili mahalle sakinleriyle görüştü. Nail Ulualar isimli vatandaş,  “Yılladır aynı çileyi çekiyoruz. Çocuklar 5 liralık top için canlarından oluyor” dedi.

Kanal (Ana Foto )

Kanalın üzerindeki pislikler ve çevresinde yeterli güvenlik olmaması dikkat çekiyor.

Muhabir: Melisa Ceritli