Kaderine terk edilen mescidin halini görenler, en yakın zamanda bakım yapılmasını istiyor. Mescidin duvarlarında yazılar bulunuyor. 

KAPI

 Mescide en yakın zamanda bakım gerekiyor.

DUVAR

Eskişehir'in o ilçesinde festival hazırlıkları tamam! Eskişehir'in o ilçesinde festival hazırlıkları tamam!

Sivrihisar Mülk köyü Dogan Aslan Mescidi

Mülk köyü Doğan Aslan Mescidi Mülk köyü mezarlığının bulunduğu yığma tepe üzerinde bulunmaktadır. Ankara- Eskişehir yolundan görünür. Banisi: Gıyaseddin Keyhüsrev ( 1237- 1246)’nin bayraktarı, ( Emir-i Alem Togan) Doğan Aslan Bey olup Saadeddin Köpek’i öldüren kişi olarak bilinir. Mescidin inşa tarihi 1247 dir. Kare planlı bir mescid ve enlemesine dikdörtgen planlı ve üzerinde kesme taştan tonoz bulunan son cemaat yerinden ibarettir.

Marsilya kiremiti 

Son cemaat yeri yıkılmış olup ahşap ve Marsilya kiremidi örtülü iken, kalıntılara göre orjinallerine uygun olarak 1994 yılında vakıfça restore edilmiştir. Birinci bölümün güney duvarın ortasından 2. Bölüme geçişi sağlayan oldukça zengin ve geometrik süslemelerle çerçevelenmiş, bir taç kapı görülür. Kapının iki yanı sütunçelerle süslenmiş ve üstü düz atkı bir kemerle örtülmüştür. Kare planlı 2. Bölümün üstü kesme taştan, özensiz bir işçilikle örülmüş, sekiz köşeli bir değirmi tonozla örtülmüştür. Bu kısmın doğu ve batı cephesinde birer ve mihraba simetrik açılmış iki alt pencere ile ışıklandırılmıştır. Kare planlı alt yapıdan sekizgen tonoz kaidesine geçmek için, köşelerde içleri mukarnaslı binginler kullanılmıştır.

Daralan üst pencere 

Doğu ve batıda tonoz eteğinin üstünde dışarıya doğru daralan birer üst pencere bulunmaktadır. Cümle kapısının üstünde 6 satırlık arapça kitabesinin Türkçe açıklaması: Bağışlayan ve esirgeyen Allah adı ile bu kutsal mescid, Müslümanların emiri ve yeryüzünde halifenin vekili, Keyhüsrev’in oğlu Keykubatın oğlu Keyhüsrev’in (2. Keyhüsrev) oğlu dinin ve dünyanın izzetlisi (şeref ve mertebe sahibi) fetihler babası, ulu sultan Keykavus, Allah onun ülkesini sonsuza dek var etsin ve sancağını bütün dünyada dalgalandırsın.

Editör: Sakarya Gazetesi