Odunpazarı İlçesi’nde yer alan Karatepe ve Türkmentokat sakinleri, geçimlerini çiftçilik, hayvancılık ve lületaşı madenciliğiyle sağlıyor. İki köy arasında bulunan mera arazisinde özenle çalışan bölge sakini, özel bir şirket tarafından arazide kepçelerle çalışmalar gerçekleştirilmesine tepki gösterdi.
Maden bölgesine gelen vatandaşlar adına konuşan Veli Özcan, “50 yıl gibi uzun bir çalışma süresi planlanan bu projede, nasıl olur da ÇED raporu istenmez? Nasıl olur da çevresel faktörler bu kadar göz ardı edilir? Nasıl olur da köy halkının görüşleri görmezden gelinir? Meramızın tam ortasında ve köy merkezimizin çok yakınında 50 yıl süreceği belirtilen bir maden çalışması mevcuttur ve faaliyete başlamıştır. Her iki köyün de en büyük geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olup, ilgili maden ocağı çalışması üzülerek söylüyorum ki çevresel faktörler düşünüldüğünde, bıraktın tarım ve hayvancılığı, köylerimizden eser bile kalmayacaktır” dedi.
“Alt üst ediyor”
Karatepe köyü sakinlerinden İlhan Özpay, “Bizim yüzyıllardan beri geçim kaynağımız. Burası bozulduğu zaman, burada bir daha çalışamayız. Kuyu açamayız. Kepçe burayı alt üst ediyor. Doğayı bozuyor. Burada tarım ve hayvancılık da yapılıyor. Buradan yolumuz vardı tarlaya giden. Onu da kapatmış yarın biçer zamanı geçemeyeceğiz. Yarın buraya hayvanlarımız, çoluğumuz çocuğumuz düşer” cümlelerini kullandı.
“Rezerv eriyecek”
Maden mühendisi olan Hüseyin Cahit İmrek, “Burada 1 aydır yapılan çalışma, bizim insanlarımızın yüzyıllardır yaptığı tahribattan çok çok daha fazla. Tarım hayvancılık etkilenecek, doğa bozulacak. Köylülerin çalışma sistemi bozulacak” ifadelerini kullanırken, Maden Mühendisi Çağlar Özat ise, “Bu çalışma bu tarzda devam ederse, rezerv çok çabuk eriyecek. İnsanlarımız köylerinde kalmaz. Hayvancılık biter, tarım biter. Buraya bilinçsiz şekilde girilmiş ve hafriyatlar atılmış” dedi.
Haber: Mücahit Toy