Eskişehir'e yerleşen Kırım Tatar kültürünün bir mirası olan çibörek, geleneksel olarak kıyma, soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya konulup yağda kızartılmasıyla hazırlanır. Genellikle yarım ay şeklinde yapılır, ancak mantarlı, peynirli, patatesli gibi farklı çeşitleri de bulunur.
Ancak geleneksel tarifi kıyma kullanılarak yapılır. Soğuk ve köpüklü ayranla birlikte servis edilerek eşsiz bir lezzet sunar.
Hamur Malzemesi
4-5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz ve su
İçinin Harcı İçin
Kıyma 250 gr.
Soğan 1 adet orta boy
1 çay kaşığı tuz
1/2 Karabiber
1/2 Çay bardağı su
Yapılışı
Bir kabın içinde un, su tuz karışıtırılır ve kulak memesi kıvamına gelene dek yoğrulur. Soğanlar çok ince rendelenir, üzerine kıyma, tuz, karabiber ve su ilave edilerek iyice karıştırılır ve harç hazırlanır. Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak yaklaşık 15-20 cm. çapında hamur açılır. Hazırlanan harç daire biçiminde açılmış hamurun yarısına ince bir tabaka olarak konur. Hamurun diğer kısmı harcın üzerine kapatılır ve yarım ay biçimine gelmiş hamur kapama tırtılı ile kesilir. Kesilen Çibörekler çok kızgın yağa atılarak, iki tarafı da hafif pembeleşecek gibi kızartılır.