Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak uygulamaya alındı. Bu düzenleme ile ticari işlemlerde belge düzenleme yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere ağır yaptırımlar getirildi.
Belge Almayana ve Vermeyene Ağır Ceza
Vergi Usul Kanunu'na göre, bir takvim yılı içinde fatura, fiş ya da serbest meslek makbuzu gibi belgelerin birden fazla kez düzenlenmemesi durumunda hem alıcıya hem de satıcıya ağır cezalar kesilecek. Belge vermeyen ya da almayanlara, her tespit için artan oranlarla ceza uygulanacak.
Fiş Almayana Ceza Uygulaması Nasıl İşleyecek?
Örneğin, ilk tespitte fatura düzenlemeyen bir işletmeye 10 bin lira ceza uygulanırken, bu tutar ikinci tespitte 20 bin liraya, üçüncü tespitte 30 bin liraya kadar çıkacak. Altıncı ve sonraki tespitlerde ise bu ceza 100 bin liraya kadar artabilecek. Bu düzenleme, belge düzenlememe konusunda caydırıcılığı artırmayı hedefliyor.
Vergi Dairesine Bildirim Yapmayanlara Ceza
Belge düzenleme yükümlülüğüne uymayan işletmeler, alıcı tarafından 5 iş günü içinde vergi dairesine bildirilmezse alıcıya da ceza kesilecek. Ancak, alıcı bu durumu belirtilen sürede bildirirse cezai yaptırımdan muaf tutulacak. Öte yandan, belge düzenlemeyenler 3 kat özel usulsüzlük cezasına tabi tutulacaklar.
Yanlış Belge Veren Satıcıya 6 Kat Artırımlı Ceza
Vergi Usul Kanunu'na göre, satıcı tarafından alıcıya verilen belgelerde yanlışlık yapılması durumunda da cezalar oldukça yüksek. Örneğin, satıcı, kanunda belirtilen belgeler yerine başka bir belge düzenlerse ve alıcı bunu vergi dairesine bildirmezse, satıcıya 6 kat artırımlı ceza uygulanacak.