Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a getirilen erişim engelinin saat 21.30 itibariyle kaldırıldığını açıkladı. Bakan Uraloğlu, X'te açıklama yaptığı canlı yayının donması sonrası kararı yazılı olarak yaptığı paylaşımla duyurdu.Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimi platformun 'katalog suçlara uymadığı' gerekçesiyle 2 Ağustos'ta engellemişti.

Bakan açıklama yaptı 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya X hesabından yaptığı canlı yayında Instagram'a getirilen erişim engeliyle ilgili açıklamalarda bulundu. Instagram ile süren toplantılardaki gelişmeleri duyuran Bakan Uraloğlu, "Sosyal medya platformu Instagram’ın erişimine bir engel getirilmişti. Belli gerekçeleri vardı. Katalog suçlar başta olmak üzere bazı hassasiyetler vardı. Hassasiyetlerin uygulanması konusunda BTK ve Meta platformu yetkililerinin yapılan görüşmelerin sonunda belli kararları aldık, belli noktaya vardık" dedi.

Bakan Uraloğlu, açıklamasının devamında şunları söyledi: * "Öncelikle yasal uyum ve içerik kaldırma noktasında Türkiye Cumhuriyeti yasaları kapsamında katalog suçlar arasında yer alan içerik ve paylaşımların kaldırılması için yapılacak çalışmanın akabinde derhal kaldırılması sağlanacak. Bu kapsamda Türkiye hukuk sistemine uygunluk sağlanacak ve ihlal söz konusu olduğunda hızlı ve etkili bir müdahale gerçekleştirilecek.


Kullanıcı hakları ve hesap güvencesi noktasında ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait hesapların kullanıcı hakları tam olarak korunacaktır, hesaplar uyarı yapılmadan kapatılmayacak. Bununla beraber uyarı yapılmadan ve kapatılan hesaplar tekrar erişme açılacak. Silinen hesaplarla ilgili vatandaşlarımızın hakları göz edilerek adil bir uygulama süreci yönetilecek. Terörle mücadele noktasında ise PKK, PYD ve FETÖ gibi terör örgütlerine ait hesaplar ve örgütler lehine propaganda içeren tüm içerikler Meta tarafından kaldırılması için gerekli hassasiyet gösterilecektir.

Bununla birlikte terör propagandası ve yasa dışı içeriklerle mücadele noktasında etkin bir yaklaşım benimsenerek güvenlik ve kamu düzeni de korunmuş olacaktır. Bu düzenlemeler çerçevesinde Türkiye’deki dijital ortamın güvenliğin artırılması, yasal uyum, kullanıcı haklarının korunması ve adil bir denetim mekanizmasının geliştirilmesinde önemli kazanımlar elde edildi. Meta yetkililerinin Türkiye’ye daha geniş katılımlı üst düzey bir ziyaretin olacağını da bildirmek isterim. Meta’ya bildirilen katalog suçlarla ilgili gerekli işlemler tamamlanmıştır. Bundan sonra da dikkatle uygulanmaya devam edilecektir."

Eskişehir için sağanak yağış uyarısı Eskişehir için sağanak yağış uyarısı

INSTAGRAM YASAĞI SAAT 21.30 İTİBARİYLE KALDIRILDI

Bakan Uraloğlu, donan canlı yayının ardından X'te yazılı olarak yaptığı paylaşımda Instagram'a erişim engelinin saat 21.30 itibariyle kaldırıldığını açıkladı. Uraloğlu, paylaşımında şunları belirtti:

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak; katalog suçları çerçevesinde uyguladığı politikalardan dolayı sosyal medya platformu Instagram’a 2 Ağustos tarihinde taleplerimize karşılık vermediği için erişim engeli getirmiştik. 

Baştan beri sosyal medya platformlarının Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına saygı duymalarını istedik.

Instagram yetkilileri ile yürüttüğümüz görüşmeler neticesinde özellikle katalog suçlar çerçevesindeki taleplerimizin karşılanacağı, kullanıcılara getirilen sansür konusunda ortak bir çalışma yapma sözü vermeleri üzerine saat 21.30 itibari ile erişim engelini kaldıracağız."

Uraloğlu X'te saat 21.38'de yaptığı paylaşımda "Instagram’a erişim engeli kaldırılmıştır" ifadelerini kullandı. Ayrıca, BTK'nın site bilgileri sorgulama sayfasında da Instagram hakkındaki erişim engelleme kararının kaldırıldığı görüldü.

Kaynak: Haber Merkezi