Eskişehir'de en çok bu çorbalar tercih ediliyor! Eskişehir'de en çok bu çorbalar tercih ediliyor!

İscehisar adının kökeni Karahan boyundan gelen Türklerin adından gelmektedir. Yaşlıların zaman zaman kullandıkları İscekareser şeklindeki ifadelerden de bu sonuca varmak mümkündür. Bu durum, Türklerin 800 yıl önce Anadolu'yu vatan olarak benimsediklerini göstermektedir. Karahanlılar boyundan gelenler ise bu bölgeye İscekaraser adını vermişlerdir. Zamanla bu isim evrilerek İscehisar'a dönüşmüştür.

İscehisar: Tarihi bilgiler

Osmanlılar döneminde İscehisar, hizmet amaçlı tekkeler, zaviyeler ve sifahaneler diyarı olarak önem kazanmıştır. Seydiler'de kuduz hastalığının tedavisini yapan Hasan-ı Basri, Göynük'te Molla Akşemsettin ve İscehisar'da Kırkkavak'ta Hasan Hüseyin gibi bilgin ve toplumun saygı ve sevgisini kazanmış kişilerin yaşadığı bir yer olmuştur. Osmanlılar döneminde Afyonkarahisar'ın sahip olduğu beş sancağın biri ölünce, İscehisar da bu idari işleyişin içinde kendine yer bulmuştur.

Cumhuriyet döneminde İscehisar, 1922 yılı ilkbaharında Yunan askeri tümeninin Güzelim mevkisinde karargah kurduğu bir bölge olarak tanımlanır. Aynı dönemde İscehisarlılar, Seydiler, Konarı ve Kırkinlere muhacir olarak çıkmışlardır. Sakarya Meydan Muharebesi'ni kaybeden Yunan askerleri, İscehisar'ı talan etmek ve yakmak istemişlerdir. Ancak, 26 Ağustos 1922 sabahı Türk askeri Ağaçlıkepez'den başlayarak ateşe başlar. Türk topçusunun isabetli ateşi sonucunda, Yunan ordusu paniğe kapılıp dağılmıştır. Yunan askerleri, Güzelim'den Bahçecik istikametine kadar uzanan istihkamları terk ederek kaçmışlardır. İscehisarlı bir yıl süren muhacirlikten sonra, kendi beldelerine dönmüştür. İstiklal Savaşı'na İscehisar'dan askeri okul mezunu subaylar, Molla Mehmet ve Hasan Efendi yedek subaylar, Arif Hoca, Süleyman Çavuş, Tıngır Mehmet, Molla Halil gibi isimler de katılmışlardır. Her aileden askerlik yapabilecek yaşta olanlar bu savaşa katılmıştır.

Editör: Sakarya Gazetesi