Kabak Çiçeği Dolması, Ege Bölgesi'nde özellikle İzmir mutfağında mevsimine göre sıkça tüketilen bir lezzettir. Bu yemek bazı restoranlarda meze olarak da sunulmaktadır.

Kabak çiçeği dolması yapmak için çiçeklerin sabahın erken saatlerinde, henüz açılmadan önce toplanması ve su içerisinde bekletilmesi gerekmektedir. Semt pazarlarında genellikle bu şekilde toplanmış, sıralanmış ve su içinde satışa sunulmuş kabak çiçeklerini bulabilirsiniz. Ayrıca, Pazar günleri Seferihisar'ın Sığacık Mahallesi'nde kurulan yerel pazarda, yöre kadınları tarafından hazırlanmış ve pişirilmiş kabak çiçeği dolmalarını da satın alma imkanınız bulunmaktadır.

Kabak Çiçeği Dolması Malzemeleri Nelerdir

Hafta sonu hava nasıl olacak? Hafta sonu hava nasıl olacak?
  • 20-25 tane kabak çiçeği
  • Her çiçek için 1 tatlı kaşığı pirinç
  • 1 adet küçük kuru soğan (rendelenmiş)
  • 3-4 dal taze soğan (ince kıyılmış)
  • Birer tutam taze nane, maydanoz, dereotu (ince kıyılmış)
  • Karabiber, tuz, zeytinyağı

Kabak Çiçeği Dolması Nasıl Yapılır

Kabak çiçeklerinin sap kısımlarındaki yeşillikleri koparın. Çiçeklerin içindeki sarı kısmı yaprağı yırtmadan çıkarmak için dikkatlice çay kaşığı kullanın. Temizlediğiniz çiçekleri suda bekletmeye devam edin. (Kabak çiçekleri çabuk piştiği için dolma için pirinci önceden kavurmak faydalı olabilir.)

Bir tencerede zeytinyağında doğranmış soğanları kavurun. Üzerine yıkanmış pirinci ekleyin. Pirinçler şeffaflaşınca ocaktan alın. Yeşillikleri, karabiberi, yarım su bardağı suyu ve tuzu ekleyerek karıştırın. İç harcınızı demlenmeye bırakın.

İç harcınız soğuyunca kabak çiçeklerini sudan çıkarın. Her bir çiçeği birer tatlı kaşığı iç harçla doldurun. Çiçeğin ağız kısmını yaprakları üst üste getirerek kapatın ve tencereye sıralayın.

Üzerlerine birkaç kaşık zeytinyağı gezdirin. Çiçeklerin boyunu geçmeyecek kadar su ekleyin ve pişirin.

Editör: Sakarya Gazetesi