Safranbolu bükmesi, kıymalı, ıspanaklı veya pazı ile yapılan bir tür börektir. İnce açılmış pide hamurunun içine kıyma, ıspanak veya pazı karışımı konularak yapılır ve fırında pişirilir. Piştikten sonra üzerine tereyağı sürülerek servis edilir.

Safranbolu bükmesi, Safranbolu'da özellikle hafta sonları sevilerek tüketilir. Ayrıca, cenaze evinde eş dostları tarafından yaptırılır ve mevlitlerde de ayranla birlikte konuklara ikram edilir.

Safranbolu Bükmesi Malzemeleri

-1 kg kıyma
-1 kg ıspanak veya pazı
-2 adet kuru soğan
-1 demet maydanoz
-1 çay kaşığı karabiber
-Tuz

Safranbolu Bükmesi Nasıl Yapılır?

İç Malzeme

-Kıyma, soğan ve karabiber ile birlikte kavrulur.
-Ispanak veya pazı ince ince doğranır ve kavrulmuş kıymanın içine eklenir.
-Maydanoz ince ince doğranır ve iç malzemeye eklenir.
-Tuz ile tatlandırılır ve karıştırılır.

Hamur

-5 su bardağı un, 1 su bardağı ılık su, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile yumuşak bir hamur yapılır.
-Hamur 10 dakika dinlendirilir.
-Dinlenen hamur 2 adet beze olarak bölünür.
-Bezeler merdane ile ince yufkalar haline getirilir.

Bükme Yapımı

-Yufkanın üzerine iç malzemeden eşit miktarda yayılır.
-Yufkanın kenarları kapatılır ve rulo şeklinde sarılır.
-Rulolar bıçakla 2 parmak kalınlığında dilimlenir.
-Dilimler yağlanmış fırın tepsisine dizilir.

Pişirme

-Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirilir.
-Fırından çıkan bükmeler üzerine tereyağı sürülerek sıcak servis edilir.

Afiyet olsun!

Kaynak: Haber Merkezi