Karaman efsanesi: Karaman'ın koyunu sonra çıkar oyunu

13.yüzyılda Anadolu'da hüküm süren Karamanoğlu Beyliği, güçlü bir orduya sahipti. Ancak bir gün, düşman ordusu Karaman'ın kalesini kuşattı. Karamanoğlu Beyliği'nin askerleri başka bir seferdeydi ve kaleyi savunacak yeterli asker yoktu.

Düşman askerleri kaleyi ele geçirmek için hazırlıklarını tamamladılar. Kalenin etrafındaki hendekleri doldurmaya ve surları yıkmaya başladılar. Karaman halkı, düşmanın kaleyi ele geçirmesinden endişe ediyordu.

Kaledeki yaşlılar ve ileri gelenler bir araya geldiler. Karaman'ı düşmandan kurtarmak için bir plan yapmaları gerekiyordu.

Bir çoban, "Karaman'da ne kadar koyun ve koç varsa toplayalım, boynuzlarına fenerler takalım ve bayır aşağı sürelim" dedi. "Düşman, çok kalabalık olduğumuzu sanır ve kuşatmayı kaldırır."

Karamanogullari Hakkinda Yazilan Destan 1649540444

Çoban'ın önerisi kabul edildi. Köylüler koyunları ve koçları toplamaya başladılar. Boynuzlarına fenerler taktılar ve bayır aşağı sürdüler.

Düşman askerleri, koyunların ve koçların ışıklarını görünce şaşırdı. Büyük bir ordunun üzerine geldiğini sandılar ve korkuyla kaçmaya başladılar.

Durum sonradan anlaşılınca iş işten geçmişti. Düşman askerleri, Karaman'ı terk etmek zorunda kaldı.

Bu olaydan sonra, "Karaman'ın koyunu, sonra çıkar oyunu" deyimi kullanılmaya başlandı. Bu deyim, düşmanı kandırmak için yapılan kurnaz planları anlatır.

Kaynak: Haber Merkezi