Özellikle gelirle orantılı olmayan yüksek limitlerin, aşırı harcamalara yol açabileceği belirtilerek, limitlerin gelire uygun şekilde belirlenmesi gerektiği çağrısı yapıldı. Artan enflasyon, döviz kurundaki sürekli yükseliş ve azalan nakit alım gücü nedeniyle vatandaşlar kredi kartına yöneliyor.

Eskişehir'in o ilçesi için önemli proje Eskişehir'in o ilçesi için önemli proje

Finansal İstikrar Raporu’na Dair Detaylar

TCMB’nin yayımladığı Finansal İstikrar Raporu’na göre, hanehalkı borcunun milli gelire oranının düşük seviyelerde kalmasına rağmen, bireysel kredi kartı borçlarının payı artış gösterdi. Kredi kartlarının enflasyonist dönemlerde taksit seçenekleri ile kolay ulaşılabilir finansman sağladığına dikkat çekildi.

Kredi Kartı Borçlarının Artışı

Raporda, hanehalkının finansal yükümlülüklerindeki artışta kredi kartı borçlarının belirleyici olduğuna vurgu yapıldı. “Tüketici temel mal ve hizmet enflasyonu, dijitalleşme kaynaklı kullanım kolaylıkları, ödemelerde banknot kullanımının azalması ve kart kullanımının yaygınlaşması, bankaların yüksek limit artırımları ve kredi kartı taksit imkanları kredi kartı bakiye büyümesinde etkili olmuştur” denildi.

kredi kartı-1

Aktif Kullanıcı Sayısı ve Borç Yükü

Raporda, aktif kredi kartı kullanıcı sayısının 28 milyona yaklaştığı belirtilerek, bireylerin kredi kartı bakiye ve limitlerini önemli ölçüde artırdığına dikkat çekildi. Ayrıca, “Artan kredi kartı faiz oranları ile birlikte, özellikle gelir/borçlanma uyumsuzluğu olan bireylerde faize bırakma davranışının borç servis yükünü artırabileceği değerlendirilmektedir” ifadesi yer aldı. 2024 yılı başı itibarıyla bireylere tanımlanan toplam kredi kartı limitinin 4,2 trilyon TL’ye, toplam kart bakiyesinin ise 1,3 trilyon TL’ye ulaştığı aktarıldı.

Bakan Şimşek’in Uyarıları

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bankaların kredi kartı limitleri konusunda daha dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulunmuştu. Şimşek, "Limit belirlerken gerçekçi beyan ve belgeye dayalı olması, bu limitlerin bütünlük arz etmesi önemli. Her banka kendi kafasına göre bir limit belirlememeli. Önümüzdeki dönemde sürpriz yapmadan, piyasaları bozmadan bu konuları çalışacağız. Sonuçlandırdığımız bir çalışma yok. Uluslararası kurallar neyi gerektiriyorsa onu yapacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Haber Merkezi