Kira Piyasası Nasıl Etkilenecek?

Uzmanlara göre, yüzde 25 zam sınırının kalkmasıyla birlikte kira piyasasında normalleşme başlayacak. Kontratların normale dönmesi beklenirken, fiyatların bir süre sabitlenmesi ve enflasyonun gerilemesiyle birlikte kiralarda reel anlamda düşüş olabileceği ifade ediliyor.

Konut Kira Sozlesmesi Nasil Yapilmalidir Neleri Icermelidir

Emlakçılar Ne Diyor?

Emlakçılar da bu görüşü destekliyor. Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan, 1 Temmuz'dan itibaren yüzde 25 sınırının kaldırılmasının piyasada ekstra bir etki yaratmayacağını düşünüyor. Taylan, en makul yöntemin enflasyon ortalamasına göre yıllık TÜFE ve Yİ-ÜFE ortalamasının kira artışlarına yansıtılması olduğunu belirtiyor. Böylece, ev sahipleri ve kiracılar karşı karşıya gelmeden bu süreci geçirebilecekler.

Kirayı IBAN'la gönderiyorsanız bu habere dikkat! Kirayı IBAN'la gönderiyorsanız bu habere dikkat!

Taylan ayrıca, şu an hangi vatandaşın hangi tipte konut arıyorsa Türkiye'nin her yerinde bu ihtiyacını kiralık olarak karşılayabileceğini vurguluyor. Talep fazlalığının ortadan kalktığını belirten Taylan, kiralarda sıkıntı olacağı algısını yaratmanın doğru olmadığını ifade ediyor.

0X0 Kira Geliri Elde Edenler Dikkat 4400 Tl Gelire Vergi Yok 1552255835994

Kira Zammı Nasıl Hesaplanacak?

Son 2 yıldır kira kontratı yenileme dönemlerinde yüzde 25 zam sınırı uygulanıyordu. Bu uygulamanın sona ermesiyle birlikte kiralarda yeniden tüketici enflasyonu (TÜFE) belirleyici olacak. Kira artış oranı, on iki aylık ortalama enflasyona göre belirlenecek.

Dolar.kira 1140X700

Temmuzda Kira Zammı Ne Kadar Olacak?

Ev sahipleri ile kiracılar, zam belirleme döneminde 12 aylık ortalama enflasyonu dikkate alacak. Temmuz ayının kira artış oranı haziran enflasyon rakamları ile netleşecek. Haziran ayı enflasyon verileri 3 Temmuz 2024 Çarşamba günü saat 10.00'da açıklanacak.

kiracı-2

Haziranda Kira Zam Tavanı Ne Kadardı?

Haziran ayı kira zam tavanı, mayıs enflasyonu ile belli oldu. Mayıs ayında 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 62,51 olarak açıklandı. Buna göre, kontrat süresi dolan iş yeri sahipleri, kiraları için yüzde 62,51 oranında zam yapabildi. Ancak, yüzde 25 zam sınırı halen uygulandığı için bu oran konut kiralarında geçerli olmadı.

Bu değişikliklerle birlikte kira piyasasında nasıl bir etki yaşanacağı, enflasyon rakamlarına ve piyasa dinamiklerine bağlı olarak şekillenecek.

Muhabir: Merve Pınar