Borsa hisselerinin alım satımında alınacak işlem vergisi oranı, on binde 1 ile 3 arasında değişecek. Kripto varlıklar için ise yüzde 2 oranında hizmet bedeli uygulanması planlanıyor. Bayramdan sonra Meclis’e sunulacak ilk yasa teklifi, yaklaşık 60 maddelik bir vergi paketi olacak ve bu hafta son şeklini alması bekleniyor.
Kaynaklar, hisse senetlerinde kazanca dayalı bir vergilendirme olmayacağını, sadece işlem vergisi alınacağını belirtti. Yabancı borsalarda da benzer uygulamaların bulunduğunu vurgulayan kaynaklar, borsanın daha derinlikli ve kaliteli bir faaliyet göstermesi için dünya ve Avrupa örneklerinin dikkate alınarak bu düzenlemenin yapıldığını ifade etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de hisse senetlerine yönelik kazanca dayalı bir vergi öngörmediklerini açıkladı.
Kripto varlıklarda ise önce hizmet bedeli, sonra işlem vergisi uygulanacak. Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve yakında Genel Kurul’da görüşülecek olan Sermaye Piyasası Kanunu değişikliğinde, kripto varlıklar için vergi bulunmuyor. Ancak SPK’nın yüzde 1 ve TÜBİTAK’ın yüzde 1 olmak üzere toplam yüzde 2 oranında hizmet bedeli öngörülüyor. Kaynaklar, kripto varlıklara işlem vergisinin ilerleyen zamanlarda geleceğini belirtti.
Ekonomi yönetimi, uzun süredir üzerinde çalıştığı yaklaşık 100 maddelik bir taslak metin hazırladı, ancak ilk etapta Meclis’e sunulacak paket 60 madde civarında olacak. Etkin olmayan vergi muafiyet ve istisnalarının kaldırılmasına yönelik düzenlemelerin de ilk pakette yer alması bekleniyor. Borsa ve kripto varlıklarda işlem vergisinin hangi pakette yer alacağı ise bu hafta yapılacak çalışmayla netleşecek.