Telkâri Müzesi, Bizans, Roma, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait eserlere ev sahipliği yapıyor. Midyat Belediye Başkan Yardımcısı Ali Alptekin, müzenin tarihini açıklarken, binanın 1850'lerde Midyat'ın ilk belediye başkanlarından Süryani Gelle Hirmız'ın ailesi tarafından inşa edildiğini ve daha sonra Midyat Belediyesi tarafından kazanıldığını belirtti.
Telkâri sanatının Midyatlı Süryani ustalarının usta-çırak ilişkisiyle şekillenen el işlemelerini vurgulayan Alptekin, müzenin içinde bulunan eserlerin Anadolu ve Mezopotamya'nın binlerce yıllık tarihini yansıttığını ifade etti. Gümüşün antibakteriyel özelliğinden dolayı tarih boyunca mutfak malzemeleri ve süs eşyalarında kullanıldığını söyleyen Alptekin, müzenin mutfak ve süs malzemeleriyle bu tarihi gerçeği yansıttığını dile getirdi.
Telkâri sanatının inceliklerini anlatan Alptekin, 950 derecede eritilmiş gümüşün ustaların elinde inceltilmesiyle ortaya çıkan bu zarif işlemelerin, Midyatlı telkâri ustaları tarafından büyük bir ustalıkla yapıldığını belirtti. Müzenin içinde kurulan telkâri atölyesi sayesinde ziyaretçilerin bu sanatın üretim aşamasını canlı bir şekilde görmelerine olanak tanındığını vurgulayan Alptekin, aynı zamanda beğendikleri parçaların yapımına katılarak bu sanata iştirak edebileceklerini belirtti.
Alptekin ayrıca, müzenin sadece eski eserlerin sergilenmediğini, aynı zamanda üretim ve satış bölümlerine de ev sahipliği yaptığını söyledi. Telkâri sanatının patent kaydının yapıldığına da dikkat çeken Alptekin, Telkâri Müzesi'nin Midyat'ın tarihini ve kültürünü yaşatma amacına hizmet ettiğini ifade etti.