Bu durum, çocukların görüntülerinin paylaşımına ilişkin ve platformun gizlilik politikası tartışmasını yeniden gündeme taşıdı.
Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg, çocuklarının fotoğrafını sahibi olduğu Instagram'dan paylaştı ama yüzlerini emojilerle kapattı.
Zuckerberg'in bu korumacı tavrı, sosyal medyada gündem oldu. Bazı kullanıcıların fotoğraf altına bu korumacı tavra yönelik sorular yönelttiği görüldü.
Kimi ebeveynler çocuklarının her anını sosyal medyada paylaşıp, onların mahremiyetini gözetmeden içerik üretiyor. Peki, çocuklara ilişkin paylaşımların oluşturabileceği tehditler neler?
Bu paylaşımı ve çocukların yüzleri açık bir şekilde sosyal medyada paylaşılmasını Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Dijital Medya Uzmanı Mehmet Sercan Öğe değerlendirdi.
Sosyal medya platformlarının devasa bir boyuta ulaşmış durumda olduğunu belirten Öğe, Facebook, Twitter, Instagram, Whatsapp, yeni çıkan Threads uygulamalarının, günlük yaşamda rutin hale geldiğini söyledi.
Sabah uyanıldığında ilk işin Whatsapp’tan gelen mesajlara bakmak olduğunu dile getiren Öğe, “Instagram’dan gelen gönderilere bakmak. Burada ailelerin çocuklarına karşı bir sorumluluğu da var. Nedir bu sorumluluk? Aileler evdeyken, küçük çocuk düşünün babası, annesi gün içinde neler yapıyorsa günün sonunda o çocuk ebeveynlerini izlediği zaman ellerinde telefon gördüğünde o da artık telefona merak duymaya başlayacak. Sırf çocuklar sussun diye telefon veriliyor ama çocukların geleceği karartılıyor bu şekilde” dedi.