Amaç: Ürünü Sorgulamak

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Hukuk Komisyonu Üyesi Baki Öztürk, bu uygulamanın temel amacının tüketicinin güvenilir gıdaya ulaşabilmesi olduğunu vurguladı. Öztürk, "Vatandaşlar, ürünün üretim aşamasından tüketim aşamasına kadar geçen süreçte ürünün ne kadar güvenilir olduğunu sorgulayabilecek," dedi.

Vatandaşlar Nasıl Sorgulama Yapacak?

Tüketicilerin yapması gereken tek şey, "Tarım Cebimde" uygulamasını telefonlarına indirip, "Gıda Kontrol" menüsünden "İşletme Denetim Sorgulama" seçeneğine tıklamak. Kameraları ile karekodu okutarak, işletmeye ait kayıt/onay numarası, unvan, adres ve en son denetim tarihi bilgilerine ulaşabilecekler.

Market Vj Ju Cover.jpg

İşletmeler Karekod Belgesi Oluşturabilir

İşletmeler, https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresi üzerinden "İşletme Karekod Oluşturma" linkine tıklayarak gerekli bilgileri doldurduktan sonra kendilerine özel karekod belgelerini oluşturabilirler. Bu belgeleri müşterilerin rahatça görebileceği yerlere asarak, işletmenin güvenilirliğini kanıtlamış olacaklar.

Vatandaş Şüpheli Ürün Tespit Ederse Ne Yapmalı?

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, karekod sorgulaması sonucunda sadece denetim tarihinin değil, denetim sonucunun da yer alacağını belirtti. Vatandaşlar, şüpheli ürünler ile karşılaştıklarında yapacakları ihbarlar sonucunda denetim sonuçlarını da karekod sorgulaması ile görebilecekler.

Konuyla İlgili Bir Düzenleme Muhakkak Olacak

"Tarım Cebimde" uygulamasında Tarım ve Orman Bakanlığı'nın iletişim bilgileri de yer alıyor. Vatandaşlar, ALO 174 GIDA HATTI ve ALO 175 TÜKETİCİ DANIŞMA HATTI ile şikayet ve ihbarlarını rahatça yapabilirler. Bu ihbar ve şikayetler sonucunda bakanlıklar gerekli denetimleri gerçekleştirmektedir.

Uygulamanın Avantajı Ne?

Bu uygulamanın en büyük avantajı, tüketicilerin aldıkları ürünlerin güvenilirliğini rahatça sorgulayabilmeleri. Vatandaşlar, aldıkları ürünün taklit olup olmadığını veya üretim hatası olup olmadığını kontrol edebilecekler. İşletmeler açısından ise bu uygulama, ticari itibar kazanmalarını sağlayacak.

Tüm Zincir Marketler Bu Uygulamaya Geçer Mi?

Şu anda gönüllülük esasına dayalı olarak başlatılan bu uygulama, ilk olarak Tarım ve Kredi Marketlerinde hayata geçirildi. Tüm işletmelerin bu sisteme hızlıca geçeceği öngörülüyor. Rekabet ortamı ve vatandaşın güvenini kazanmak, işletmeler için çok önemli. İlerleyen dönemlerde, bu uygulamanın zorunlu hale gelmesi de oldukça muhtemel görünüyor.

Kaynak: Haber Merkezi