Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), 2018 yılında Mars’a inen Insight Lander keşif aracının elde ettiği verilerin yeni analizler açıklandı. Elde edilen bulgular ABD merkezli Ulusal Bilimler Akademisi Bildirilerinde yayınlandı. Bu analizler sonucu bilim adamları Mars’ta gezegenin kayalık dış kabuklarının derinliklerinde sıvı su rezervuarı keşfetti. Insight Lander, dört yıl boyunca Mars’ın derinliklerindeki titreşimleri kaydeden sismometre taşıyordu ve bu sayede bu titreşimlerin ve gezegenin nasıl hareket ettiğine ilişkin analizler sıvı suyun “sismik sinyallerini” ortaya çıkardığı kaydedildi.
Analizler sonucu kutup bölgelerinde donmuş su ve atmosferinde buhar olduğuna dair kanıtlar bulunan Mars’ta ilk kez sıvı halde su tespit edilmiş oldu.

Türksat 6A testleri başarıyla sürüyor Türksat 6A testleri başarıyla sürüyor

Sıvı su Mars’ın dış kabuğunun 10 ila 20 km derinlerinde

Analizler, sıvı su rezervuarlarının Mars’ın dış kabuğunun 10 ila 20 km derinlerinde olduğunu ortaya koydu.
Araştırmaya katılan California Üniversitesinden Prof. Michael Manga “Aslında bunlar Dünya'da su veya petrol ve gaz aramak için kullandığımız tekniklerle aynı” dedi. Suyun bir gezegenin evrimini şekillendiren en önemli molekül olduğunu söyleyen Manga, “Bu bulgu, Mars’ın bütün suyu nereye gitti? sorusunu yanıtlıyor” ifadesini kullandı.
UC San Diego Scripps Oşinografi Enstitüsü'nden baş araştırmacı Dr. Vashan Wright ise, “Mars’ın su döngüsünü anlamak, ikliminin, yüzeyinin ve içinin evrimini anlamak için kritik öneme sahip” dedi.
Mars'ın derinliklerini incelemek üzere tasarlanan uzay aracı Insight Lander’ın bilimsel görevi 2022 Aralık ayında sona ermişti. Dört yıl boyunca Mars’ta veri toplayan uzay aracı bin 319 titreşim (deprem) kaydetmişti.

Kaynak: İHA